Turkse organisaties protesteren tegen Bondsdagresolutie Armenië
Kort nieuws - 26 mei 2016 - Auteur: Redactie DuitslandwebTurkse organisaties roepen op tot protest tegen de resolutie over de Armeense genocide die de Bondsdag op 2 juni wil aannemen. Op zaterdag is in Berlijn een demonstratie gepland, waartoe een breed verband van Turkse organisaties oproept. Zij vinden dat de Bondsdag niet gaat over deze kwestie, 'parlementen zijn geen rechtbanken', is volgens een persbureau een van de teksten op de posters voor de demonstratie. De organisaties roepen Turkse burgers in Duitsland op per mail of fax bij de Bondsdag te protesteren tegen de resolutie. De resolutie is "gif voor het vreedzame samenleven tussen Duitsers en Turken", zeggen de Turkse organisaties in een brief die naar de parlementsfracties wordt gestuurd. De Bondsdag wil volgende week de massamoord op de Armeniërs in 1915 in het Osmaanse Rijk als genocide erkennen. Turkije verzet zich al jaren fel tegen deze kwalificatie. In de Bondsdag is het gebruik van het woord genocide ook omstreden, vorig jaar werd het in een andere resolutie wel in verband gebracht met de massamoord op de Armeniërs maar werd die niet direct zo genoemd. Eerder gebruikten parlementsvoorzitter Lammert en president Gauck de kwalificatie wel. Lees meer bij taz.de
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig