Poolse president Kaczynski bezoekt Berlijn
Nieuws

Achtergrond - 9 maart 2006

(9 maart 2006) Bondsanselier Angela Merkel (CDU) en de Duitse president Horst Köhler doen hun best om het bezoek van de Poolse president Lech Kaczynski in goede sfeer te laten verlopen. Kaczynski, in december 2005 gekozen tot president, is geen groot fan van Duitsland.

"We hebben een stap voorwaarts gedaan", verzekerden Kaczynski en Köhler na afloop van hun gesprek gistermiddag in Berlijn. Ze benadrukten dat ze "goed en constructief" met elkaar hadden gepraat. Ook met Merkel had Kaczynski een "sympathiek" gesprek gevoerd. Zo vanzelfsprekend was dat niet. Kaczynski werd vorig jaar december tot president gekozen na een niet erg Duitsland-vriendelijke campagne. Hij eiste destijds een Duitse schadevergoeding voor Polen vanwege het geleden leed in de Tweede Wereldoorlog. Bovendien benadrukte de president dat hij nog nooit in Duitsland was geweest en er trots op was dat hij zijn buurland niet kende.

Daarnaast maken twee andere thema's de Duits-Poolse verhoudingen nog moeilijker. Ten eerste volgt Polen met argusogen de ontwikkelingen op het gebied van de gaspijpleiding, die de komende jaren direct van Rusland naar Duitsland zal worden aangelegd. Deze deal, die Merkels voorganger Schröder met de Russische president Poetin sloot, zet Polen buiten spel. En voor Duits-Russische onderonsjes is Polen nog altijd zeer gevoelig.

Het andere thema is het mogelijk in Berlijn op te richten centrum in Berlijn ter herinnering aan de tijdens en na de Tweede Wereldoorlog verdreven Duitsers, onder meer uit Polen. Kaczynski vreest dat het centrum de Duitse daderrol zou kunnen nuanceren. "Ik wil niet dat de geschiedenis wordt vergeten", liet hij gisteren in Berlijn weten.

Toch sprak Kaczynski ook verzoenende woorden. "Ik kom naar Duitsland 61 jaar na de oorlog. Ik geloof dat het tijd is bepaalde dingen af te sluiten. Ik kom hier naar toe met hoop." Hij bevestigde samen met Köhler dat "de dialoog" over het monument voor de Duitse verdrevenen "verder zal worden gevoerd op basis van het Europese netwerk". Tijdens een korte persconferentie liet de Poolse president weten, na de vraag van een Duitse journalist of het klopt dat hij Duitsers niet zo erg graag mag, dat hij "de meeste Duitsers" die hij in zijn leven is tegengekomen, "sympathiek" vond.

Vandaag zal Kaczynski gesprekken voeren met minister van Buitenlandse Zaken Frank Walter Steinmeier (SPD) en met de president van de Bondsdag. Vanmiddag houdt hij een toespraak op de Berlijnse Humboldt Universität over 'het solidaire Europa'. Ook daar wordt met spanning naar uitgekeken. Kaczynski geldt als sceptisch ten opzichte van de Europa. Hij is een tegenstander van een verdere Europese integratie ten koste van de soevereiniteit van de lidstaten.

FAZ.NET
„Auftakt einer neuen Etappe”

Die Welt
Die Liste der Streitthemen ist lang

Spiegel Online
Kaczynskis sanfte Töne
Besuch beim ungeliebten, fremden Nachbarn

Handelsblatt
„Notfalls fangen wir bei 1945 an“

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger