Duitse bands veroveren Eurosonic
Nieuws

Achtergrond - 10 januari 2006

door de redactie

Nederlanders zijn niet vies van een Duitse plaat. Volgens Noorderslag-festivalmanager Peter Sikkema kunnen Duitse bands als Wir sind Helden zich verheugen op een heuse Nederlandse fanschare. De band debuteerde vorig jaar op het bekende Pinkpop-festival en treedt sindsdien regelmatig op in Nederland.

(10 januari 2006) Duitse popmuziek in Nederland is springlevend. Op het Eurosonic-festival - voorafgaand aan het bekende Noorderslagweekend in Groningen - staat Duitsland dit jaar centraal.

Kiezen voor Duitsland is voor een Nederlands festival lang geen muzikale zelfmoord meer. Duidelijkste indicatie: alle kaartjes voor het festival zijn uitverkocht, in totaal 15 duizend stuks. “De vooroordelen over Duitsers verdwijnen. De hegemonie van Heino is doorbroken. Duitse muziek is hip,” zegt de festivalmanager. “Duitse artiesten hoeven ook niet meer in het Engels te zingen om in het buitenland populair te zijn. Kijk maar naar een oer-Duitse band als Rammstein.”

Op het Eurosonic-festival, 12 en 13 januari in de binnenstad van Groningen, treden 25 Duitse bands op, waaronder 2Raumwohnung, Fettes Brot, Westbam en Wir sind Helden. Sikkema: “Nederlanders lopen warm voor Duitse muziek.”

Jan Willem Sligting, programmeur van het Amsterdamse poppodium Paradiso, ziet het net iets anders. Volgens de Amsterdammer komen muziekliefhebbers niet op Duitse bands af omdat ze Duits zijn. “De belangstelling voor Duitse bands past in een bredere trend”, zegt de muziekkenner. “De aandacht voor Engelse en Amerikaanse muziek neemt af, ten gunste van bands uit niet-Angelsaksische landen. Duitsland bijvoorbeeld, maar ook Spanje of Zweden.”

Wel blijft Duitsland een bakermat van vernieuwende, hippe muziek, zegt Sligting. Duitse electro en clubmuziek genieten al tijden wereldfaam, ook Duitse rappers krijgen steeds meer bekendheid.

Dat Berlijnse rappers in Paradiso in hun moedertaal zullen rappen, lijkt de programmeur echter niet waarschijnlijk. Daarvoor is het Duits van het Nederlandse publiek te slecht, zegt Slichting. "Taal kan een belangrijke handicap zijn. We hebben in het verleden geprobeerd Franse rappers in het Frans te laten optreden, maar dat was geen succes. Rappen in het Engels blijft de norm.”

Eurosonic-festival

Dossier Check mich aus! over Duitse hiphop

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger