Merkel verschijnt waar Osthoff verdwijnt
Opinie

Achtergrond - 25 januari 2006

(25 januari 2006) Wat doe je als rechtschapen journalist in Duitsland wanneer in het verre Irak een 43-jarige Duitse wordt ontvoerd? Je interpreteert de gebeurtenis als de eerste krachtproef voor de zojuist geïnstalleerde regering. En je volgt het geval op de voet. Dat blijkt een onmogelijke opgave – gezien de aard en de geo-politieke context van het nieuwsfeit.

Maar Merkel lijkt boven alle kritiek verheven. Een overdonderend grote meerderheid van de Duitsers – ruim 85 procent – heeft volgens opinieblad Der Spiegel vertrouwen in de kanselier. Haar beheerste, nuchtere benadering van de politieke werkelijkheid wordt – na de opwinding waar de robuuste regeringsstijl van Gerhard Schröder (SPD) voortdurend aanleiding toe gaf – als een weldaad ervaren.

De Bondsdag voorziet ruimhartig in de kennelijke behoefte aan politieke rust, getuige zijn onwil om de zogenoemde BND-affaire (de vermeende hand en spandiensten van de geheime dienst aan de Amerikanen) aan een parlementair onderzoek te onderwerpen.

De vraag is of deze consensus zal zijn bestand tegen de, door het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde, ontvoering van twee Duitse ingenieurs in Irak. Wat de afloop van deze zaak ook moge zijn: ze wekt twijfel over de wijsheid van betaling van losgeld aan criminelen. Vroeger of later zal Merkel het verwijt krijgen dat zij met de vrijkoping van Susanne Osthoff andere Duitsers tot doelwit van ontvoerders heeft gemaakt, en zal opnieuw een Duitse heldin van haar voetstuk vallen.

Sander van Walsum is Duitsland-correspondent van De Volkskrant.

FAZ.NET
Der Fall Osthoff

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger