Duitslandweb logo Duitslandweb

Tv- en webtips voor de kerstvakantie

Achtergrond - 23 december 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Voor de feestdagen: het ARD-jaaroverzicht, Duitse tv-tips in de kerstperiode, quizzen over Duitsland en de steevast terugkerende eindejaarslijstjes. Het Duitsland Instituut wenst iedereen fijne kerstdagen en gelukkig nieuwjaar!

ARD-Jaaroverzicht

2016, keerpunt in de geschiedenis? Brexit, verkiezing van Donald Trump, opbloei van de AfD, toestroom van vluchtelingen, omwentelingen in Turkije en de terroristische aanslagen in Europa. Het ARD-jaaroverzicht toont bijzondere beelden van 2016, de belangrijkste gebeurtenissen en invloedrijkste personen, die ons dit jaar verlaten hebben. Bekijk het jaaroverzicht.

Duitse tv-tips

Tittelbach heeft de mooiste kerstfilms voor de feestdagen op een rijtje gezet. 

Sprookjes, documentaires, detectives, films en shows. De ARD en de ZDF hebben een lijst gemaakt met de tv-highlights voor de vakantieperiode. Programma ARD en programma ZDF.

Quizzen

Hoe hoog is de Duitse staatsschuld? Welke Duitse zangeres heeft het Eurovisie Songfestival gewonnen? Doe de Spiegel-Quiz: Wie gut kennen sie Deutschland?

104 vragen over Duitsland: Landkartenquiz

Kerstfilmquiz: Herken je de bekendste Weihnachtsfilme (kerstfilms) aan één enkel beeldfragment?

2016, het jaar van de Meme. Meme’s zijn foto’s, teksten of video’s die gebruikers duizendmaal veranderen, kopiëren en delen. Ken je Grumpy Cat? Voor welke uitdrukking wordt de verbaasd kijkende zeehond gebruikt? Test je kennis over de Meme.

Eindejaarslijstjes

Wat zijn de meest gebruikte twitterhashtags en waar werd het meest op gegoogled? De eindejaarslijstjes in Duitsland zijn net iets anders dan bij ons. Overigens zijn onderstaande lijstjes gemaakt voor de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn op 19 december.

Iedereen leefde mee tijdens de Olympische Spelen, waardoor #Rio2016 de hashtag van 2016 is. Het uittreden van de Britten uit de EU werd veelvuldig onder #brexit bediscussieerd. Tijdens de Amoklauf in München boden twitteraars via  #OffeneTür hun huis als onderdak aan. Meer bij Twitter

Op Facebook discussieerden Duitsers het meest over de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Andere belangrijke gebeurtenissen waren het EK, de voorvallen in Keulen rond Oud en Nieuw en de terroristische aanslagen in Zuid-Duitsland. Op de derde plek staat het online spelletje Pokemo Go. Lees meer

‘EM 2016’ was in Duitsland het meest gezochte woord bij Google. Daarna volgden ‘Pokemon Go’, ‘Iphone 7’ en ‘Brexit’. Dit jaar zijn veel bekende personen overleden. De personen waar Duitsers het meest op zochten, zijn de paardenfluisteraar Tamme Hanken, David Bowie en Roger Cicero. De meest gegoogelde persoon was de Duits-Finse Formule 1-coureur Nico Rosberg, gevolgd door zangeres Sarah Lombardi. Veel gestelde vragen aan Google waren in Duitsland: ‘Waarom is Prince gestorven?’, ‘Wat is een staatsgreep?’ en ‘Waarom zijn katten bang voor komkommers?’.

Postfaktisch is het woord van het jaar. Een woord dat zich richt op de ingrijpende veranderingen in de politiek en ingaat op de politieke en maatschappelijke discussies die steeds meer op emoties in plaats van feiten berusten. Ook in de top-10: Brexit, Silvesternacht, Schmähkritik en Trump-Effekt. Lees meer

Het jeugdwoord van het jaar is dit jaar Fly sein. Dit woord komt uit de Hiphop. Lees meer 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Media':

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Controversiële mails en appjes van Mathias Döpfner, een machtige Duitse mediamagnaat, liggen op straat. Toch lijkt hij ermee weg te komen.


Lees meer

Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip

Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip

Een nieuw project in de grensstreek moet inwoners op de hoogte houden van het nieuws net over de grens.


Lees meer

Chronologie affaire-Böhmermann

Chronologie affaire-Böhmermann

Delen van Böhmermanns gedicht over Erdogan blijven verboden, oordeelde de rechter in Hamburg. Een overzicht.


Lees meer

Lügenpresse: de comeback van een omstreden leus

Lügenpresse: de comeback van een omstreden leus

De term 'Lügenpresse' wordt vaak aan de nationaal-socialisten toegeschreven, maar bestaat al langer.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger