President Köhler spreekt Knesset toe
Nieuws
Achtergrond - 2 februari 2005
(3 februari 2005) De Duitse president Köhler hield gisteren zijn veelbesproken toespraak voor de Knesset, het Israëlische parlement. Hij sprak Duits, hetgeen sommige Israëlische parlementarërs ertoe bracht niet bij zijn toespraak aanwezig te zijn. Köhler is voor een vierdaags bezoek in Israël, ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen.
De redevoering vormde het hoogtepunt van het bezoek van Köhler aan Israël. Het is weliswaar niet de eerste keer dat een Duits staatshoofd het land bezoekt - Richard von Weizsäcker (1985) en Johannes Rau (2000) gingen hem voor - maar de verwachtingen waren desondanks hooggespannen. Köhler sprak niet alleen over de morele verantwoordelijkheid van Duitsland voor Israël, maar ook over de problemen in Duitsland met rechts-exremisme en antisemitisme.
"De verantwoordelijkheid voor de shoah is een deel van de Duitse identiteit", aldus Köhler in de Knesset. Hij begroette zijn toehoorders overigens in het Hebreeuws, hetgeen de aanwezige parlementariërs zeer verbaasde en verheugde. "Duitsland staat volledig achter Israël en zijn mensen", aldus Köhler. "Ik buig mijn hoofd in schaamte en deemoed voor de slachtoffers van de shoah." Parlementsvoorzitter Rivlin had eerder, in verband met de protesten tegen het feit dat Köhler Duits zou spreken, zijn gast verdedigd: "Ondanks alle begrip voor persoonlijke gevoelens: ik sta erop, dat Köhler Duits spreekt. Woorden van schaamte en verzoening kunnen hier niet alleen, zij móeten hier in het Duits zijn te horen."
Voor Köhler aan het woord kwam, hadden Rivlin, oppositieleider Lapid en premier Sharon gezegd dat Duitsland hard moet optreden tegen neonazi's en antisemitisme. Köhler gaf toe dat rechts-extremisme en jodenhaat in Duitsland nog steeds aanwezig zijn. "We moeten de politieke discussie met rechts-extremisten en antisemieten aangaan en die offensief voeren." Op de eis van Rivlin en Lapid rechts-extremistische partijen in Duitsland te verbieden, kon hij als bondspresident echter niet ingaan.
Toch waren er vooral veel vriendschappelijke woorden. "Steeds weer heeft Duitsland zijn trouw aan de bijzondere en nauwe banden met Israël bewezen", aldus Sharon. Oppositieleider Lapid, die de holocaust overleefde, juichte het toe dat Köhler in het Duits sprak: "Niets laat duidelijker zien dat Hitler gefaald heeft."
Eerder tijdens het bezoek legde Köhler een krans neer bij het graf van de vermoorde premier Rabin en bezocht hij met zijn vrouw het holocaust-monument Yad Vashem. Ook heeft hij met de Israëlische premier Ariel Sharon gesproken. Een bezoek aan de Palestijnse gebieden zal hij niet brengen. Köhler beloofde de Israëli's te steunen bij het bereiken van vrede met de Palestijnen. Daarbij zei hij dat niet alleen met woorden te willen doen. Hiermee verwees hij naar het verzoek van Israël aan Duitsland om honderd gepantserde transportvoertuigen en enkele onderzeeërs te leveren. Concrete toezeggingen deed Köhler echter niet.
In mei zal de Israëlische president Katzav een tegenbezoek brengen aan Duitsland.
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Antisemitismus auf der Agenda
Waffen zum Jubiläum?
Die Welt
"Die Shoah ist Teil der deutschen Identität"
Botschaft gegen das Vergessen
Der Spiegel
"Ich verneige mich in Scham und Demut"
Bundespräsident Köhler spricht vor der Knesset
Reacties
Geen reacties aanwezig