President Köhler bij herdenking in Auschwitz
Nieuws
Achtergrond - 27 januari 2005
(27 januari 2005) De Duitse president Köhler is vanmiddag aanwezig bij de officiële herdenking van de slachtoffers in Auschwitz. Hij zal daar echter niet spreken. Vertegenwoordigers uit meer dan veertig landen komen naar de herdenking. Het is vandaag zestig jaar geleden dat het concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd door Russische soldaten.
Tijdens de bijeenkomst in Auschwitz zullen de president van Polen Aleksander Kwasniewski, de president van Rusland Vladimir Poetin en de Israëlische president Mosche Katzav spreken. Volgens Kwasniewski is het traditie dat een vertegenwoordiger van de bevrijders, in dit geval Putin, en een vertegenwoordiger van de joodse slachtoffers, vandaag Katzav, een rede houden bij de herdenking van de bevrijding van Auschwitz. Daarom zal Köhler als vertegenwoordiger van Duitsland niet spreken. Bondskanselier Schröder zei in dat verband maandag bij een herdenking in Berlijn: "Het is voor ons Duitsers passend, om als het over de grootste misdaad tegen de menselijkheid gaat, te zwijgen", aldus Schröder.
Het is overigens niet de eerste keer dat een Duitse president Auschwitz bezoekt. Eén van Köhlers voorgangers Roman Herzog bezocht het concentratiekamp in januari 1995. Ook hij zweeg toen, hetgeen destijds in de media geprezen werd. De Bondskanseliers Helmut Schmidt en Helmut Kohl hebben Auschwitz ook bezocht. Schmidt deed dat in 1977, Kohl in 1989, toen hij het bezoek moest onderbreken door de val van de Muur, en in 1995. De beroemde knieval van Willy Brandt in 1970 vond niet in Auschwitz plaats, maar bij het monument voor de vermoorde bewoners van het joodse ghetto in Warschau.
In Duitsland zelf vindt vandaag in de Bondsdag een officiële herdenking plaats van de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz. In 1996 heeft Roman Herzog bepaald dat 27 januari in Duitsland de nationale herdenkingsdag is voor de slachtoffers van het nationaal-socialisme.
In Auschwitz kwamen tussen 1940 en 1945 naar schatting tussen de 1,1 miljoen en de 1,5 miljoen mensen om het leven, voornamelijk joden. Zij werden in gaskamers door Duitse nationaal-socialisten vermoord. Toen Russische soldaten het concentratiekamp zestig jaar geleden bevrijdden, troffen zij daar slechts zevenduizend overlevenden aan.
Süddeutsche Zeitung
Thierse erinnert an die Opfer der "infernalen Todesmaschinerie"
Der Spiegel
Köhlers heikler Besuch am Ort des Schreckens
Schröder ruft zum Kampf gegen Neonazis auf
Die Welt
Der Tag der Befreiung
Reacties
Geen reacties aanwezig