Duitslandweb logo Duitslandweb

Die Linke: tegen NAVO en neoliberalisme

Achtergrond - 4 april 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Die Linke wil een duidelijke breuk met "de neoliberale politiek van de afgelopen 25 jaar", aldus partijvoorzitters Riexinger en Kipping maandag bij de presentatie van het ontwerp-verkiezingsprogramma van hun partij. Ook spreekt Die Linke zich tegen de NAVO uit. Dat maakt eventuele samenwerking met de SPD lastig.

Die Linke: tegen NAVO en neoliberalisme © dpa/picture-alliance
Kipping en Riexinger bij de presentatie van hun programma

Die Linke wil dat de werkloosheidsuitkering Hartz IV - op dit moment 409 euro per maand - wordt afgeschaft en vervangen door een basisuitkering van 1050 euro per maand. Het minimumloon van nu 8,84 euro per uur moet 12 euro per uur worden. En er moet een lastenverlichting komen voor inkomens tot 7100 euro. Hogere inkomens moeten juist zwaarder worden belast, met 53 procent bij inkomens van boven de 86.000 euro en tot 75 procent bij inkomens van meer dan een miljoen, zo stelden Riexinger en Kipping maandag in Berlijn. Bekijk hier de presentatie van het ontwerp-verkiezingsprogramma

De NAVO moet wat Die Linke betreft worden vervangen door een verbond waar ook Rusland deel van uitmaakt. Verder wil de partij alle buitenlandse missies van het Duitse leger beëindigen. Het defensiebudget moet met 10 miljard euro - zo'n 30 procent van de defensiebegroting - worden gekort. Met deze standpunten zet de partij zich duidelijk af van de SPD. Dat maakt een eventuele linkse coalitie na de Bondsdagverkiezingen er niet makkelijker op, al verklaarden Riexinger en Kipping maandag bij de presentatie van het programma dat ze NAVO niet willen afschaffen maar vervangen. En dat het bij de buitenlandse missies die moeten worden stopgezet om vechtmissies gaat, niet om alle buitenlandse missies. 

Het verkiezingsprogramma 'Sozial. Gerecht. Für alle.' moet in juni op een partijcongres in Hannover worden goedgekeurd.

Lijsttrekkers

Bartsch en Wagenknecht. Afb.: flickr/Die Linke/cc

Lijsttrekkers van Die Linke voor de Bondsdagverkiezingen zijn Sahra Wagenknecht en Dietmar Bartsch. Het partijbestuur stemde in december in met hun benoeming, al had het bestuur liever vier lijsttrekkers gehad die alle relevante groepen in de partij (Oost-Duits, West-Duits, linkervleugel, gematigd, man en vrouw) vertegenwoordigden. Om die reden had Die Linke in 2013 zelfs acht lijsttrekkers. Maar Wagenknecht en Bartsch (beiden Oost-Duits) hadden al eerder laten weten alleen beschikbaar te zijn als ze met z'n tweeën lijsttrekker konden worden. Wagenknecht hoort tot de linkervleugel van de partij, Bartsch geldt als gematigd. Hij is voorstander van een rood-rood-groene regering na de verkiezingen. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Bondsdag stemt vrijdag over homohuwelijk

Bondsdag stemt vrijdag over homohuwelijk

Nu de Bondsdag over het homohuwelijk gaat stemmen, is de 'Ehe für alle' in Duitsland zo goed als zeker.

Lees meer

Duitse coalities: Jamaika, Biene Maja of Schwampel?

Duitse coalities: Jamaika, Biene Maja of Schwampel?

Wie regeert er met wie na de Bondsdagverkiezingen? Duitsers hebben illustere namen voor hun coalities.

Lees meer

Politici vrezen leaks, social bots en fakenews

Politici vrezen leaks, social bots en fakenews

De Duitse verkiezingen in tijden van fakenews, sociale media en Russische cyberaanvallen.

Lees meer

Groenen krijgen campagne maar niet op gang

Groenen krijgen campagne maar niet op gang

Het gaat niet goed met Bündnis 90/Die Grünen. Hun lijsttrekkers en thema's spreken kiezers niet aan.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger