Geen invoering minimumloon in Duitsland
Nieuws
Achtergrond - 30 november 2004
(30 november 2004) De invoering van een wettelijk minimumloon in Duitsland is voorlopig van de baan. SPD-partij en -fractievoorzitter Franz Müntefering pleit al sinds april voor een wettelijke ondergrens van het loon. Zijn partij en de vakbonden hebben na maandenlange onderhandelingen echter nog altijd geen geschikte regeling kunnen treffen en willen het debat om het minimumloon nu beëindigen.
Na overleg tussen de SPD-top en de overkoepelende vakbondsorganisatie DGB op maandagavond werd besloten het door Müntefering aangezwengelde debat voorlopig voor beëindigd te verklaren. Müntefering zelf verklaarde na afloop dat de beide partijen “geen vorm hebben kunnen vinden” waarin het minimumloon “op dit moment gerealiseerd kan worden”.
De SPD en de vakbonden geven elkaar de schuld van het mislukken van de onderhandelingen. De vakbonden krijgen het verwijt geen gemeenschappelijk standpunt te hebben. Münteferings voorstel stuitte vooral bij vakbonden in de industriesector op verzet, omdat zij vrezen dat hun gunstige loonafspraken door de werkgevers naar beneden zullen worden bijgesteld. Vakbonden in de dienstverleningssector daarentegen zien juist veel in een wettelijk minimumloon. Vooral in de horeca worden veel werknemers onderbetaald.
Aan de andere kant noemt de DGB de positie van de SPD eveneens “niet consistent”. Initiatiefnemer Müntefering krijgt namelijk geen steun van twee belangrijke partijgenoten. Bondskanselier Gerhard Schröder heeft aangegeven sceptisch te staan tegenover het plan. Minister van Economische en Sociale Zaken Wolfgang Clement wijst het voorstel onomwonden af. Zij vinden loonafspraken een zaak van de sociale partners en willen zich daar als regering niet in mengen.
De meeste westerse landen beschikken over een wettelijk minimumloon. In de VS bedraagt het omgerekend ongeveer 6,30 euro, in Nederland rond 7,50 euro. Luxemburg heeft met ongeveer 8 euro het hoogste minimumloon van Europa. DGB-voorzitter Michael Sommer betitelt een minimumloon onder 7 euro als “niet menswaardig”.
Die Welt
Gesetzlicher Mindestlohn aufgeschoben
Der Spiegel
Keine Einigung auf Gesetz zum Mindestlohn
Müntefering riskiert seinen guten Ruf
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Abschied vom Mindestlohn
Reacties
Geen reacties aanwezig