CDU en SPD verliezen allebei in gemeentes NRW
Nieuws

Achtergrond - 27 september 2004

(27 september 2004) Bij de gemeenteraadsverkiezingen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) hebben CDU en SPD verloren, FDP en Die Grünen wonnen. De SPD behaalde zelfs het slechtste resultaat ooit in deze deelstaat. De CDU blijft ondanks het verlies de grootste partij. Desondanks toonden alle partijen zich tevreden met het behaalde resultaat en voelde niemand zich officieel de verliezer van de verkiezingen.

De SPD kreeg in totaal 31,7 procent van de stemmen (33,9 procent in 1999), een historisch dieptepunt. Toch voelen veel SPD-kopstukken zich gesterkt door het resultaat. Minister-president Peer Steinbrück vindt dat de SPD "weer grond onder de voeten heeft" gekregen en zich stabiliseert. Partijvoorzitter Franz Müntefering noemt de uitslag een positief signaal voor de deelstaatverkiezingen (in NRW en Sleeswijk-Holstein) van volgend jaar. Vooral in het Roergebied wist de SPD zich te stabiliseren. Net als bij de verkiezingen in Saksen en Brandenburg is het verlies voor de SPD minder dramatisch dan verwacht.

Dat geldt niet voor de CDU. De christendemocraten verloren 6,9 procent van de stemmen. De partij blijft echter met 43,4 procent de grootste partij (1999: 50,3 procent). Jürgen Rüttgers, de christen-democratische voorzitter in NRW ziet zijn partij daarom als winnaar: de CDU is de grootste partij gebleven en heeft meer stemmen dan SPD en Grünen samen. Ook Angela Merkel (voorzitter CDU) en Edmund Stoiber (voorzitter CSU) tonen zich tevreden: "Het gaat niet om schoonheidsprijzen maar om de meerderheid", aldus Merkel.

Die Grünen haalden 10,3 procent van de stemmen (1999: 7,3 procent) en bereikten daarmee het beste resultaat bij gemeenteraadsverkiezingen in NRW ooit en werden opnieuw derde partij. De FDP kreeg 6,8 procent van de stemmen (1999: 4,3 procent). De rechts-radicale partijen speelden nauwelijks een rol: de NPD en de DVU deden slechts in een paar gemeenten mee. In Keulen kreeg de extreemrechtse partij Bündnis Pro Köln wel 4,7 procent van de stemmen en ook in Gelsenkirchen zal extreemrechts zetels in de gemeenteraad krijgen. De PDS haalde in NRW 1,4 procent van de stemmen (1999: 0,8 procent).

De opkomst was met 54,5 procent de slechtste ooit in NRW. In ruim vierhonderd gemeenten werd er een nieuw gemeentebestuur gekozen. Ook konden de kiezers hun stem op een burgemeesterskandidaat uitbrengen. In Duitsland worden burgemeesters direct gekozen en blijven vijf jaar in ambt. In veel steden in NRW is overigens nog niet duidelijk wie de nieuwe burgemeester wordt, omdat geen van de kandidaten de benodigde 50 procent meerderheid heeft gehaald. Het gaat daarbij om grote steden als Duisburg, Wuppertal, Essen, Gelsenkirchen, Bielefeld en Münster. Op 10 oktober vindt er in deze plaatsen een beslissende stemmingsronde plaats, waarin alsnog een burgemeester uit de bus moet komen. In 1999 wist de CDU tweederde van de burgemeestersposten voor zich te winnen. Het zal van de uitslagen op 10 oktober afhangen of dit de partij deze keer weer zal lukken.

Met de gemeenteraadsverkiezingen in NRW eindigt het grote verkiezingsjaar 2004. Dit jaar hebben er in Duitsland veertien verkiezingen plaatsgevonden.

Süddeutsche Zeitung
Die Wahl, die keiner verloren haben will

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Den Verlusten trotzen: CDU und SPD fühlen sich als Gewinner

Die Welt
Schlechtestes Wahlergebnis für die NRW-SPD
CDU bleibt in NRW trotz Verlusten am stärksten

Der Spiegel
SPD landet auf historischem Tief - und feiert
Viele Oberbürgermeister müssen bangen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger