Westerwelle's coming-out
Nieuws

Achtergrond - 26 juli 2004

(26 juli 2004) Guido Westerwelle, partijleider van de FDP, zet zich sinds zijn recente coming-out, in voor de rechten van homoseksuelen in Duitsland. Dat levert in de Duitse pers kritische commentaren op. Tijdens het feest ter ere van de vijftigste verjaardag van CDU-partijleider Angela Merkel verscheen hij voor het eerst in het openbaar met zijn vriend, de zakenman Michael Mronz. Omdat Westerwelle nooit over zijn privé-leven wilde praten, is zijn coming-out opmerkelijk. In een interview in Der Spiegel eist hij nu meer rechten voor homoseksuelen.

Westerwelle is nooit een man geweest die de openbaarheid schuwde. Hij geeft graag interviews, verschijnt regelmatig op feestjes en als hij het nodig vindt voor zijn partij, bezoekt hij het Big Brother huis of rijdt hij tijdens een verkiezingscampagne wekenlang met een FDP-caravan door Duitsland om zich overal te laten zien, fotograferen en filmen. Over zijn privé-leven wilde hij echter nooit iets kwijt. Het was weliswaar bekend dat hij homoseksueel is en soms werd daar in de pers ook op gezinspeeld, maar er werd nooit openlijk over gesproken, zeker niet door Westerwelle zelf.

Dit was mede opmerkelijk, omdat het in Duitsland helemaal geen schande is om homo te zijn, ook niet in de politiek. Het bekendste voorbeeld hiervoor is Klaus Wowereit, die direct toen hij burgemeester van Berlijn werd, bekend maakte dat hij homoseksueel is, met de in Berlijn beroemd geworden toevoeging: "und das ist auch gut so". Het heeft hem niet geschaad.

De Duitse pers nam de coming-out van Westerwelle dan ook ter kennisgeving aan, ietwat verbaasd over het feit dat hij dat niet allang eerder had gedaan. Nu hij zich echter in een interview in Der Spiegel uitgebreid lijkt te willen inzetten voor de rechten van homoseksuelen, worden de commentaren kritischer. Hij lijkt zijn seksuele geaardheid nu politiek te willen gebruiken. Westerwelle wil graag in een volgende regering minister van Buitenlandse Zaken worden, en dan is meer openheid over zijn privé-leven niet te vermijden, aldus Der Spiegel.

Westerwelle zegt in het interview meer tolerantie in de maatschappij ten opzichte van homoseksuelen te willen. Het homohuwelijk moet gelijkgesteld worden aan het huwelijk tussen hetero's en ook moeten homo's het recht krijgen kinderen te adopteren. Hij bekritiseert daarbij de huidige rood-groene regering, die het homohuwelijk wettelijk heeft ingesteld. "Rood-groen is bij dit thema halverwege blijven steken." De Süddeutsche Zeitung verwoordde het nog vriendelijk. Volgens het commentaar had Westerwelle, die toch altijd zo voor openheid streed, door zijn officiële optreden met zijn partner, op "zijn eigen wonderlijke wijze" een eind gemaakt aan zijn "deels versluierde identiteit". "Maar wie de politiek of stijl van Westerwelle afkeurt, doet dat los van wat Westerwelle privé doet." De Frankfurter Allgemeine Zeitung is uiterst kritisch over de FDP-leider. "Het was Guido Westerwelle die ervoor heeft gezorgd dat als je de naam FDP hoort, alleen nog maar aan trash denkt (door zijn Big Brother-bezoek, zijn mislukte verkiezingscampagne en zijn optreden tijdens de Möllemann-affaire - red.). Nu is hij ervoor uitgekomen homo te zijn en door alle ervaringen met hem moeten we vrezen, dat hij met de homoseksualiteit precies hetzelfde doet als met de FDP. Hij zal het onderwerp onmogelijk maken."

Der Spiegel
Westerwelle fordert mehr Rechte für Homosexuelle
Guidos inszenierte Enthüllung

Süddeutsche Zeitung
Guido Westerwelle FDP-Vorsitzender mit neuer Offenheit

Frankfurter Allegemeine Zeitung
Prüder zur Sonne

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger