Duitsland betuigt medeleven aan Spanje
Nieuwsflash
Achtergrond - 12 maart 2004
(12 maart 2003) De Bondsregering heeft haar medeleven betuigd voor de aanslagen, die gisterochtend in Madrid zijn gepleegd en aan bijna tweehonderd mensen het leven hebben gekost. Alle vertegenwoordigers van de politieke partijen veroordeelden de aanslagen, die de ernstigste zijn in de Spaanse geschiedenis.
Nieuwsflash
Bondskanselier Gerhard Schröder ontving premier Balkenende in Berlijn, toen zij beiden op de hoogte werden gesteld van de ramp in Madrid. In een telefoongesprek met premier Aznar betuigde Schröder zijn medeleven met het Spaanse volk. Ook liet hij weten dat Duitsland bereid is hulp en ondersteuning te bieden. Otto Schily, de minister van Binnenlandse Zaken, maakte die belofte iets concreter. Hij bood zijn Spaanse collega Angel Acebes Paniagua de expertise van het Bundeskriminalamt aan om te helpen bij het sporenonderzoek op de plaats delict en het identificeren van de slachtoffers.
Schily denkt niet dat er nu een verhoogd gevaar bestaat voor terroristische aanslagen in de Bondsrepubliek. Hij gaat er van uit dat de ETA achter de bomaanslag zit, hoewel er verschillende aanwijzingen zijn dat de aanslag door islamitische terroristen is gepleegd. De Duitse en Spaanse autoriteiten werken nauw samen op het gebied van terrorismebestrijding. Schily benadrukte dat deze "brutalen Mordtaten" laten zien dat de terroristen voor "keiner Grausamkeit zurückschrecken". De Spanjaarden moeten echter niet in hun schulp kruipen uit angst voor meerdere aanslagen, aldus Schily. Bondspresident Johannes Rau schreef in een telegram aan koning Juan Carlos I: "Der Tod vieler unschuldiger Menschen durch einen hinterhältigen Anschlag macht mich fassungslos."
De aanslag in Madrid maakt duidelijk dat terroristen zich niet alleen op het luchtverkeer richten, waar na 11 september 2001 de nadruk op kwam te liggen. Alle openbare verkeersmiddelen, waar veel reizigers gebruik van maken, zijn nu doelwit. Volgens de Süddeutsche Zeitung zouden er daardoor in Duitsland 50 duizend banen moeten bijkomen om de veiligheid van Duitsland te blijven garanderen.
Süddeutsche Zeitung
"Trauer und Empörung" über die Anschläge
Netzeitung
Schröder sieht "neue Qualität" des Terrors
Schily: Gefahr in Deutschland nicht gestiegen
Tagesschau
International Entsetzen über Anschläge
Reacties
Geen reacties aanwezig