De Bachelor uit Oberlichtenau
Wat beweegt Duitslands jongste burgemeester?

Achtergrond - 19 december 2003

(19 december 2003) We treffen hem in de nok van de Off_Corso, tussen de computers, bureaus en in tl-licht. Een schril contrast met het audiovisuele geweld van KlubBerlin dat zich enkele verdiepingen lager afspeelt, maar de burelen van de dancing zijn de enige plek waar je nog enigszins op normale wijze met elkaar kunt communiceren. Hier nemen we een interview af met Carsten Guhr (24), de jongste burgemeester van Duitsland en eregast op KlubBerlin. Terwijl de pianoklanken van de soundtrack van 'Good bye, Lenin!' die deze avond voor het eerst wordt vertoond, doorsijpelen naar boven, vragen we hem naar Ostalgie, Oberlichtenau en openbaar bestuur. Maar vooral zijn we geïnteresseerd in de lifestyle van deze burgemeester: gaat hij bijvoorbeeld nog uit en heeft hij vriendinnetjes? Kortom, valt het burgemeesterschap te combineren met zijn jonge leeftijd?

"Klasse. Het sluit aan bij wat ik over het DIA zei. Door het vertonen van de film 'Good bye, Lenin!' wordt de Nederlandse jeugd een stuk bewuster van de problemen in de voormalige DDR. Ik vind dit goed en ben blij dat ik gekomen ben."

Dus volgend jaar ClubAmsterdam in Oberlichtenau?

"Haha, dan moeten er in Duitsland eerst instituten analoog aan het DIA worden opgericht en die ken ik niet zo één-twee-drie." (In Münster is het Haus der Niederlande gevestigd, dat te vergelijken is met het DIA, J. S.)

Over de hervormingen in Duitsland: is de regering-Schröder op het juiste pad?

"Ik ben geen sociaal-democraat, noch een christen-democraat, maar ben eerder freiheitlich denkend. En wat betreft de regering: de beste sociale politiek is een succesvolle economische politiek. Je kunt je als land alleen een dure verzorgingsstaat veroorloven als je er ook de welstand voor hebt. Deze welstand komt voort uit de kenniseconomie. In de huidige hervormingen zie ik typische sociaal-democratische trekjes; men wil de verzorgingsstaat koste wat kost behouden. Als je dit wilt, moet je dus je kenniseconomie stimuleren. Ik ondersteun de moed van de regering dát ze hervormen, maar of het gaat lukken moet ik nog zien."

Oberlichtenau Volgens Guhr probeert men teveel de problemen op te lossen met nieuwe belastingen, maar dat is volgens hem niet de juiste weg. Hij refereert hier aan Oberlichtenau: toen hij aantrad probeerde hij meteen de financiën op orde te brengen, wat volgens hem wél de juiste weg is. Eerst pijn lijden, daarna "pluk je echter de vruchten".

Het interview wordt afgesloten met enkele filosofische bespiegelingen van 's lands jongste burgemeester over de staatsinrichting. De representatieve democratie levert volgens hem enkel zakkenvullende, egoïstische burgers op. Zijn politieke lijfspreuk, hoewel hij vergeten is waar hij hem vandaan heeft, luidt dan ook: "Die Demokratie ist ein wunderbares Geschenk der neuen Zeit, aber sie funktioniert nicht ohne ein Stück Diktatur". Oftewel, men kan niet naar iedereen luisteren, op een gegeven moment moeten er van hogerhand beslissingen genomen worden.

Jurjen Slump studeert Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en loopt stage bij de redactie van het Duitslandweb.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger