Eichel opent tegenaanval op Brussel en Zalm
Nieuwsflash
Achtergrond - 17 november 2003
(17 november 2003) De Duitse minister van Financiën Hans Eichel (SPD) is, als reactie op kritiek vanuit Brussel en Den Haag over het Duitse begrotingstekort, hard in de tegenaanval gegaan. Eichel waarschuwde voor een "rein mechanische Interpretation" van het Stabiliteitspact, die volgens hem averechts zal uitwerken. Nout Wellink, president van de Nederlandsche Bank (DNB), voelt zich "beduveld".
Eichel deed zijn uitspraken na toenemende kritiek vanuit Brussel en Nederland over het door Berlijn gevoerde financiële beleid. Duitsland overschrijdt dit jaar - en waarschijnlijk ook in 2004 - voor de tweede keer het Stabiliteitspact. Dit pact, dat in 1997 gesloten is op initiatief van Frankrijk en Duitsland, moet een stabiele euro garanderen. Om dit te bereiken, is afgesproken dat het begrotingstekort van landen binnen de Eurozone niet meer mag bedragen dan 3 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Behalve Duitsland, heeft Frankrijk dit jaar voor de derde keer op rij de norm overschreden. Tegen Frankrijk zijn inmiddels maatregelen genomen.
EU-commissaris Pedro Solbes - belast met Financiën - kondigde afgelopen donderdag aan dat hij van plan is tegen Duitsland soortgelijke maatregelen te treffen. Morgen vergadert de Europese Commissie hierover. Solbes heeft laten weten verdere bezuinigingsmaatregelen voor Duitsland te willen. De Commissie wil dat het land in 2004 zo'n 4 miljard euro meer gaat bezuinigen en dat alle hervormingswetten onveranderd de Bondsdag en Bondsraad zullen passeren. Hiermee tracht de Commissie te bereiken dat Duitsland in 2005 weer op de 3 procentnorm zit.
Deze maatregelen worden door Berlijn categorisch van de hand gewezen. Eichel wijst erop dat nog meer bezuinigingen de economie van het land juist in een verdere neerwaartse spiraal kunnen brengen, in plaats van herstel. Over het Stabiliteitspact zegt hij: "Der Pakt ist kein Strafgesetzbuch, hier geht es nicht um Sünder oder gar Gesetzbrecher, hier geht es um ökonomisch verantwortungsvolles Handeln". Het handhaven van de 3 procent norm zou het land eerder kwaad doen dan goed, aldus de minister. Het overschrijden van de norm is volgens Eichel juist noodzakelijk om het tekort uiteindelijk te beperken.
Ook maakt hij zich boos over de dreigende sancties vanuit Brussel. Eichel vindt deze niet gerechtvaardigd, aangezien de economische hervormingen in het land volgens hem duidelijk maken dat men in Duitsland hard werkt aan herstel - in tegenstelling tot Frankrijk. Solbes is hiervan echter niet onder de indruk. De wil alleen is volgens hem niet genoeg, het gaat erom concrete doelen te realiseren.
De kritiek van Solbes wordt in Europa gedeeld door Oostenrijk en Nederland. Vorige week haalde minister van Financiën Zalm de toorn van zijn Duitse collega op de hals omdat hij Frankrijk en Duitsland verweet dat zij met hun hoge begrotingstekorten de Europese regels aan hun laars lappen en elkaar vervolgens dekken om sancties te voorkomen. Zalm wordt nu ook gesteund door Nout Wellinck, president van de Nederlandsche Bank. Wellink noemde de uitlatingen van Eichel gisteren in het tv-programma Buitenhof "vrij schokkend". Volgens de DNB-president is het oprekken van het Stabiliteitspact schadelijk voor het vertrouwen in de economie, in het Europese eenwordingsproces en in de Europese overheden. "Dit is een heel ernstige zaak. Als er niets aan gebeurt, dan worden we beduveld", stelde de DNB-topman. Vooral het feit dat juist Duitsland het pact bewust wil overtreden vindt hij raar. Duitsland was namelijk de bedenker van het pact, waarmee het land wilde voorkomen dat het na de invoering van de euro economisch zou verzwakken. "Dan is het vreemd dat je vijf jaar later zegt dat dit een stom besluit is", aldus Wellink.
Süddeutsche Zeitung
Machtkampf um den Stabilitätspakt
Financial Times Deutschland
Eichel warnt vor Eskalation im Defizitstreit
Heute.de
Eichel: Stabilitätspakt ist kein Strafgesetzbuch
De Volkskrant
Ruzie over europact verhevigt
Reacties
Geen reacties aanwezig