Duits begrotingstekort overschrijdt 4 procent

Achtergrond - 7 oktober 2003

(7 oktober 2003) Het Duitse begrotingstekort voor 2003 zal naar alle waarschijnlijkheid meer dan 4 procent van het bruto binnenlands product bedragen, zo blijkt uit de Süddeutsche Zeitung. De schuld van Duitsland zou daarmee voor de tweede keer de 3 procent norm die Brussel heeft gesteld overschrijden en hoger uitvallen dan het tekort van Frankrijk.

Hans Eichel Vijf weken geleden meldde de Minister van Financiën Hans Eichel (SPD) nog aan zijn collega's in Brussel dat het begrotingstekort niet meer dan 3,8 procent zou bedragen. Afgelopen weekeinde voegde hij daaraan toe: "Es kann sein, daß es noch etwas mehr wird." De economische recessie en leningen van de staat, deelstaten, gemeentes en volksverzekeringen zorgen ervoor dat het tekort waarschijnlijk zal opgelopen tot meer dan 4 procent.

Door dit tekort voldoet Duitsland voor het tweede jaar op rij niet aan de eisen van het Stabiliteitspact. In dit pact hebben de verschillende Europese landen van de eurozone afgesproken dat het jaarlijkse begrotingstekort niet meer dan 3 procent van het bruto binnenlands product mag bedragen. Het doel hiervan is de garantie van een stabiele en sterke euro.

In augustus van dit jaar liet Frankrijk reeds weten dat het de 3 procent norm niet zou halen. Dit kwam het land op forse kritiek te staan van de landen die hun begroting wel op orde hebben zoals Oostenrijk en Nederland. Ook kreeg Frankrijk de Europese Commissie over de vloer, die Parijs opdroeg maatregelen te treffen, zodat Frankrijk in ieder geval in 2004 weer voldoet aan de eisen van het Stabiliteitspact. Of Duitsland ook kan rekenen op bemoeienis uit Brussel is onduidelijk. Vandaag komen alle Europese ministers van Financiën in Luxemburg bijeen en praten in ieder geval over de problemen in Frankrijk - het is niet duidelijk of Duitsland ook aan bod komt.

De overschrijding van de 4 procent komt niet uit de lucht vallen. Toen Eichel eind augustus inzette op 3,8 procent, sprak het ministerie van Economische Zaken al van "hochkreativen Berechnungen, die ebenso spekulativ sind." Kurt Falthauser, de minister van Financiën van Beieren berekende vervolgens een tekort voor van 4,3 procent. Verder gaf kanselier Schröder te kennen dat Duitsland weliswaar het Stabiliteitspact niet wilde verlaten, maar wel een oprekking van de regelgeving voor ogen had. Het was volgens Schöder belangrijk om het pact "in einer ökonomisch vernünftigen Weise" te interpreteren.

Ondanks de economische recessie zijn er lichtpuntjes. Zo verwacht de Deutsche Industrie- und Handelskammertag (DIHK) dat de Duitse export in 2004 zal stijgen. "Die Schwächephase der letzten beiden Jahre wird überwunden", aldus DIHK-directeur Martin Wansleben. Voorwaarde is wel dat de euro niet te sterk wordt ten opzichte van de dollar. Een dure euro is nadelig voor de export. Ondanks deze positieve ontwikkelingen blijft het de vraag of de 3 procent norm in 2004 wel gehaald wordt.

Süddeutsche Zeitung
Regierung: Defizit bei "vier Prozent plus X"

Schröder will Pakt aufweichen

Eichel muß 3,8 Prozent nach Brüssel melden

Die Welt
Exporteure verbreiten Optimismus

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger