Na de regen...
De nieuwe deelstaten één jaar na de overstroming
Achtergrond - 27 augustus 2003
(27 augustus 2003) Een jaar geleden brak in Centraal-Europa een stortbui uit, die een verwoestende vloedgolf op gang bracht. Het lagedrukgebied met de onschuldige naam 'Ilse' was de oorzaak van een van de grootste natuurrampen in de Duitse geschiedenis. Bijna drie weken duurde de zogeheten Jahrhundertflut, die vooral Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen trof. De wederopbouw van de verwoeste gemeentes in Oost-Duitsland gold als een nationale opgave. Er werd veel geld voor gedoneerd. En veel politiek mee bedreven.
Dat zelfs een jaar later nog duizenden aanvragen door de hulporganisaties en deelstaatregeringen moeten worden behandeld, komt doordat veel aanvragen pas vlak voor het verstrijken van de aanvraagtermijn, eind mei, zijn ingediend. Veel schade, vooral aan gebouwen, is pas na de winter zichtbaar geworden. In sommige gebieden is het grondwater nog altijd dermate hoog, dat kelders onder water staan.
Terwijl de bondskanselier een jaar na de overstroming een feest in Grimma bijwoonde, verklaart minister van Justitie Brigitte Zypries (SPD) in Berlijn, dat de schadeloosstelling van de slachtoffers van de overstroming zich, volgens een schatting van de bondsregering, tot 2005 op zich zal laten wachten. De deelstaatregering van Saksen-Anhalt schat echter dat de schade medio 2004 hersteld is. Bauminister Karl-Heinz Daehre (CDU), dat de door de overstroming getroffen gebouwen voor de zomer van 2004 hersteld zijn. Milieuminister Petra Wernicke (CDU) verklaarde, dat eind volgend jaar ook het herstel van de dijken zal zijn afgerond.Tot december is ongeveer 77 miljoen euro voor de dijksanering gereserveerd, aldus de minister. In het nabijgelegen Nedersaksen moet langs de Elbe en haar zijrivieren voor zo'n 113 miljoen euro meer dan honderd kilometer dijk worden vernieuwd.
Hydrologen, klimaatdeskundigen en milieuactivisten daarentegen eisen een afname van nieuwbouw in de buurt van rivieren, alsmede een beter waarschuwingssysteem. Deze eisen komen het sterkst tot uitdrukking in Riesa. Daar ontstond tien jaar geleden de nieuwbouwwijk Röderau-Süd. Het stadsdeel kwam metersdiep onder water te staan door de Elbe. Omdat de kansen op een volgende overstroming in het gebied niet zijn in te schatten, besloot de Saksische deelstaatregering tot de sloop van de huizen. Röderau-Süd moet weer een weiland worden.
Karsten Jauch is journalist bij de Thüringer Allgemeine en was in 1994 als uitwisselingsjournalist te gast bij het NRC Handelsblad in het kader van het Journalistenstipendium.
Vertaald door Mark Schenkel
Reacties
Geen reacties aanwezig