Schröder kondigt langverwachte hervormingen aan

Achtergrond - 14 maart 2003

(14 maart 2003) Bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) heeft vandaag de langverwachte voorstellen van zijn regering voor een hervorming van de Duitse arbeidsmarkt en de verzorgingsstaat gepresenteerd. De regering wil de overheidsuitgaven verminderen en de individuele burger meer verantwoordelijkheid geven. De voorstellen worden in Duitsland alom beschouwd als een laatste kans voor de rood-groene coalitie om te bewijzen dat zij tegen haar taak is opgewassen.

De hoopvolle spanning in Duitsland kwam de afgelopen week tot uitdrukking in de bijna disproportionele verwachtingen over de rede van de kanselier. In diverse kranten werd zelfs een vergelijking gemaakt met de beroemde 'bloed-zweet-en-tranen-rede' die Winston Churchill kort na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog voor het Britse parlement hield. Schröder had zelf echter welbewust bijgedragen aan het creëren van deze spanning: nadat hij op maandag 3 maart de Bündnis für Arbeit (het door hemzelf in 1998 in het leven geroepen overlegorgaan van regering, werkgevers en werknemers) voor mislukt had verklaard, kondigde hij aan dat hij zelf met voorstellen voor een hervorming zou komen. Daardoor werden alle ogen in de Bondsrepubliek op de kanselier gericht: wordt hij de redder in nood of niet? Schröder greep zijn toespraak voor de Bondsdag die rechtstreeks op de televisie werd uitgezonden in ieder geval aan voor een bij vlagen retorisch optreden voor de Duitse bevolking. De kanselier benadrukte het belang van een gemeenschappelijke, nationale krachtsinspanning: "Wij moeten de moed opbrengen, om nu die hervormingen in ons land door te voeren, die nodig zijn om weer aan de top van de economische en sociale ontwikkelingen in Europa te geraken".

Deze strategie bracht een duidelijk risico met zich mee: bij succes zou Schröder de gevierde man zijn, maar een eventueel falen zou ook op hem afstralen. Schröder heeft met zijn zelfverzekerde optreden een gok genomen; de komende maanden moet blijken hoe deze gok uitpakt.

Volledige tekst toespraak Schröder

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Opfer und Einschnitte

Tagesschau
Schröder: Einschnitte, Umbau, Reformen

Mark Schenkel is student Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en schrijft regelmatig artikelen voor het Duitslandweb.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger