Saxion Hogeschool kijkt verder dan grens lang is

Achtergrond - 27 januari 2003

(27 januari 2003) "Hier in de discotheek staat niet iedereen de hele avond bier te drinken, maar wordt al snel gedanst." Jürgen Konjer, Duitser en student Bouwkunde aan de Hogeschool Enschede, ziet de voordelen wel in van de samenwerking van zijn hogeschool met de Fachhochschule Osnabrück en Münster. Jaap van Baar toog naar Enschede om met eigen ogen te aanschouwen hoe Duitsers en Nederlanders met elkaar studeren.

Lülf benadrukt de betere beroepsperspectieven met deze binationale opleiding: "Je kunt als actieve student makkelijker netwerken in het Duits-Nederlandse grensgebied en bij Border Crossing kunnen we mee helpen zoeken naar een geschikte stageplaats." Djorai beaamt dat: "Voor veel Duitsers die hier studeren vormt de Nederlandse taal een absolute meerwaarde. Zeker in deze streek is het handig dat er voor mij geen taal- en cultuurgrenzen meer zijn." Konjer: "Na mijn studie Bouwkunde is het voor mij gemakkelijker om te gaan werken bij bedrijven die zich richten op het buitenland. Ik ken immers de Nederlandse én Duitse gang van zaken."

Plagen
Ondanks het integratieprogramma zijn de verschillen tussen Nederlanders en Duitsers nog niet verdwenen. Vervelend vinden de studenten dat niet. Konjer: "Natuurlijk worden er wel grappen gemaakt over je 'Duits-zijn', maar eigenlijk wordt daar de Tweede Wereldoorlog nooit bijgehaald." Lülf vult aan: "Dat plagen gebeurt echter over en weer. Deze zomer deden 'wij' mee aan het Wereldkampioenschap voetbal en 'jullie' niet. Dat hebben ze geweten op de Hogeschool!" Katrin Stillig, studente Kunst en Techniek, is ook actief bij Noabuurschaft: "Alle voetbalwedstrijden werden live uitgezonden hier op school. Zat ik daar als enige supporter van Duitsland tussen al die Nederlanders. Was wel leuk."

Positieve verhalen genoeg over dit binationale studieprogramma. In een tijd van diepgaandere Europese eenwording en internationalisering op allerlei gebieden lijkt EMOTIS een voortrekkersrol te vervullen in het grensoverschrijdende onderwijs. Inmiddels werkt de Hogeschool aan een uitbreiding van de samenwerking met Osnabrück en Münster in het project CUNE (Companies and Universities Network Europe), met nieuwe gezamenlijke studiestromen. In de loop van 2003 zal daarover meer te melden zijn.

Jaap van Baar studeert Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en loopt stage op de redactie van het Duitslandweb.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger