Duitse media: liever Kirch dan Murdoch
Achtergrond - 7 maart 2002
De baas van Kirchs betaal-t.v.-zender Premiere, Georg Kofler, heeft voor alle zekerheid al geëist, dat de clubs lagere bedragen zouden moeten accepteren. Kirch heeft jaren geleden onder de strijd om het verwerven van de rechten van de Bundesliga met exorbitante bedragen de publieke zenders de loef afgestoken, terwijl die voordien voor in vergelijking lage bedragen zaterdagmiddag de wedstrijden in de Duitse woonkamers brachten.
Onrust op de mediamarkt
In de tweede plaats vanwege Murdoch: in Berlijn maken politici zich al weken zorgen, dat de Australiër nu de Duitse markt zal veroveren. Murdoch geldt als keiharde Angelsaksische mediamanager, die zijn kracht op de Britse mediamarkt al heeft bewezen, onder meer als eigenaar van de Times en het sensatieblad Sun. Nu zou hij voor onrust kunnen zorgen op de relatief ontspannen Duitse mediamarkt.
Murdoch is namelijk aandeelhouder in Kirchs betaal-t.v.-zender Premiere en heeft tevens het recht in de herfst dit aandeel van 22 % aan Kirch terug te geven. Als hij daarvan gebruik maakt, moet Kirch plotseling één driekwart miljard euro aan Murdoch betalen. Dat zal Kirch gezien zijn enorme schulden alleen niet redden. Als hij geen hulp krijgt van banken en schuldeisers, zou hij gedwongen kunnen zijn om Murdoch - in plaats van contant geld - het toezicht op zijn conglomeraat van bedrijven te geven. Dat omvat behalve Premiere de door iedereen te ontvangen televisiezenders Pro Sieben, Sat 1, Kabel 1 en N 24 en bovendien een uniek bestand van film- en sportrechten. Trouwens ook de uitzendrechten voor de wereldkampioenschappen voetbal in 2002 en 2006 en de meerderheid in de Formule 1&.
Deze vooruitzichten bevallen de politici in Berlijn in het geheel niet. Want als Murdoch de Kirch-groep in handen zou krijgen, dan zou het Duitse medialandschap uit balans raken - het evenwicht tussen de publieke zenders ARD en ZDF, het mediaconcern Bertelsmann (RTL, Vox, aandelen in RTL 2 en Super RTL) en nota bene Kirch en zijn zenders.
Zelfs ARD-chef Fritz Pleitgen - als hoogste vertegenwoordiger van de publieke omroep eigenlijk een tegenstander van Kirch - zou de Munchener mediatycoon verkiezen boven Murdoch. In een interview waarschuwde hij voor de Australiër als een ondernemer met "radicaal-commerciële opvattingen". Het duale systeem met publieke en commerciële zenders dat sinds de jaren tachtig met veel moeite in evenwicht is gekomen, zou schade oplopen, vreest Pleitgen.
Oproep tot reddingsactie
Kirch wilde zich onlangs niet laten kennen en toonde zich ostentatief kalm: "Onze Lieve Heer heeft gegeven, en Hij kan ook weer nemen", zei de katholiek in een interview. "Ik kan Murdoch niets kwalijk nemen, ook als hij mij wil opeten. Zo is het nu eenmaal. Als het noodzakelijk zou zijn, geef ik alles aan hem. Dan moet hij me maar verslinden". Op het oog een weerspiegeling van zijn bedaardheid, maar misschien ook wel van zijn capitulatie. In werkelijkheid echter een indirecte oproep aan de banken hem de reddingsboei toe te werpen. En aan de politiek de banken tot een dergelijke reddingsactie te bewegen.
Klaus-Max Smolka was in 2000 te gast bij Radio Nederland Wereldomroep in het kader van de 6de uitwisseling van het Journalistenstipendium Duitsland-Nederland. Hij is redacteur van Financial Times Deutschland in Frankfurt.
Duitse Voetbalbond
Duitse Voetballiga
Reacties
Geen reacties aanwezig