Duitslandweb logo Duitslandweb

Ruzie rond teruggave botten en schedels Herero aan Namibië

Kort nieuws - 27 augustus 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland wil woensdag 15 schedels en botdelen van de Herero- en Nama-volkeren uit Namibië teruggeven aan dat land. Ruzie over wie daarbij aanwezig mogen zijn, overschaduwt de ceremonie.

De schedels en botdelen zijn begin 20e eeuw door Duitse kolonialisten geroofd. In Duitse musea liggen nog duizenden botten en schedels uit de koloniale tijd. Duitse keizerlijke troepen pleegden tussen 1904 en 1908 een massamoord op de Herero en de Nama, die wordt gezien als de eerste genocide van de 20e eeuw.

Duitsland en Namibië onderhandelen al jaren over een Duitse schuldbekentenis en een eventuele Wiedergutmachung, maar die gesprekken zijn vastgelopen. Wel zijn in 2011 en 2014 menselijke resten aan Namibië overgedragen en dat moet woensdag met een officiële ceremonie in Berlijn opnieuw gebeuren. De Namibische regering verzet zich echter tegen de aanwezigheid van een groep Duitse activisten die zich niet respectvol zou gedragen. Ook aanwezig in Berlijn is een groep nazaten van de Herero- en Nama-volken, die niet aan het officiële verzoeningsproces deelnemen en in de VS een proces tegen Duitsland zijn begonnen en schadevergoeding eisen. Lees meer bij Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger