Quo vadis, Berlin?
Gastcolumn

Columns - 29 december 2003

(29 december 2003) 2003 was voor Berlijn een ontnuchterend jaar. Een snelle uitweg uit de financiële en economische crisis is niet in zicht gekomen en de enorme werkloosheid drukt steeds zwaarder op het leven in de Duitse hoofdstad. Bezuinigingen zijn aan de orde van de dag. Wat zijn de perspectieven voor deze hoofdstad met zijn enorme schulden? Waar sta je, Berlijn? En waar ga je heen?

van Krijn Thijs

Na bittere demonstraties van artsen, ambtenaren en Kulturschaffenden zijn momenteel de studenten aan de beurt. De senaat gaat aan de drie Berlijnse universiteiten namelijk vele tientallen leerstoelen opheffen. Sinds die plannen bekend zijn, wordt het openbare leven in de stad door stakende studenten ontregeld. Lekker ouderwets actie voeren, hier heb je dat nog! Om te laten zien dat er op de universiteitgeen faciliteiten meer zijn, houden sommige professoren hun colleges sinds een paar weken elders: op het Alexanderplatz, direct voor het stadhuis, in de koepel van de Rijksdag en zelfs in de metro.

Berlijn heeft momenteel niet de kracht om ten minste een van zijn parels te ontzien: ook de wetenschap en de cultuur moeten eraan geloven. Helpen al die beetjes dan? Ja en nee. Nee, omdat met deze bezuinigingen alleen de gaten nooit gedicht kunnen worden. Ja, omdat algemeen verwacht wordt, dat Berlijn voor het Bundesverfassungsgericht een proces tegen de Bundesrepublik gaat voeren om financiële ondersteuning van de andere deelstaten en de bondsregering te krijgen. Als Berlijn voor het hof kan aantonen dat het zijn best heeft gedaan, maar de schuldenberg toch niet in z'n eentje kan verminderen, moet de Bond volgens de grondwet bijspringen. Vele Berlijners hopen daarom dat de bezuinigingen vooral Alibicharakter hebben, en weer worden teruggedraaid als de bond voor zijn hoofdstad gaat betalen. Daarin ziet men hier in elk geval de enige mogelijkheid om weer serieus op te krabbelen.

Tenzij natuurlijk daarvóór al de langverwachte Aufschwung komt.

Krijn Thijs is historicus en woont sinds 1998 in Berlijn.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger