
Veiligheidsdienst: Jongerenafdelingen AfD gevaar voor democratie
Kort nieuws - 4 september 2018 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe veiligheidsdienst Verfassungsschutz gaat de jongerenafdelingen van de AfD in Nedersaksen en Bremen in de gaten houden. Zij worden gezien als gevaar voor de democratie. In reactie daarop heeft de AfD besloten beide afdelingen op te heffen.
De jongerenafdelingen van de AfD, de Junge Alternative (JA), vertegenwoordigen in Nedersaksen en Bremen "een wereldbeeld waarin minderheden zoals vluchtelingen en homoseksuelen systematisch worden vernederd en belededigd", zegt de minister van Binnenlandse Zaken van Nedersaksen Pistorius (SPD). Ook zijn er volgens hem banden van de JA in Nedersaksen met rechts-extreme organisaties. Daarom hebben de veiligheidsdiensten van de deelstaten besloten de afdelingen te observeren.
In reactie daarop heeft de AfD besloten beide JA-afdelingen op te heffen, ter bescherming van de partij als geheel. Dat moet op een speciaal partijcongres gebeuren, laat landelijk AfD-voorzitter Lohr weten. Volgens hem gaan de JA-afdelingen helemaal niet in tegen de Duitse democratische orde en hoeven ze niet in de gaten te worden gehouden.
Volgens het Handelsblatt sluit ook de veiligheidsdienst in Thüringen niet uit dat zij de AfD in haar eigen deelstaat in de gaten gaat houden in verband met "extreem-rechtse tendensen". Dat de diensten in Nedersaksen en Bremen de JA-afdelingen nu observeert, geeft het debat over rechts-extremisme en de AfD een "nieuwe kwaliteit", schrijft de krant, "die de partij als geheel in het nauw kan brengen".
Maandag gingen er stemmen op om de AfD als geheel onder observatie van de Verfassungsschutz te stellen, na een gezamenlijke demonstratie van de partij met anti-islambeweging Pegida in Chemnitz. Daar deden ook rechts-extremisten aan mee. Minister van Binnenlandse Zaken Seehofer (CSU) vindt dat echter niet nodig, zei hij maandag. Lees meer bij tagesschau.de en Handelsblatt.de
Lees meer over 'Politiek':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet
Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.

Slaapwandelend naar een tweede termijn
Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'
De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict
De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.
Reacties