Duitslandweb logo Duitslandweb

Ook Berlijn is Weimar niet
Gastcolumn

Columns - 9 januari 2003 - Auteur: Krijn Thijs

(9 januari 2002) "Bonn ist nicht Weimar" zo zei men gewoonlijk in West-Duitsland, om het onderscheid tussen de 'ongelukkige' Weimarer Republik en de nieuwe Bonner Republik te onderstrepen. En dat klopte, want de Bondsrepubliek werd een stabiele en succesvolle democratie. Tegenstanders van de nieuwe hoofdstad Berlijn brachten dat na 1990 graag naar voren: waarom terug naar de Berlijnse Rijksdag, waar zoveel is misgelopen? Vandaag, in tijden van misère en onzekerheid, raken historische vergelijkingen van allerlei pluimage in Duitsland opnieuw in zwang, waarbij doemscenario's en opgewonden parallellen met de nazi-tijd hoogtij vieren. Krijgen de pessimisten na tien jaar gelijk?

van Krijn Thijs

Dat zich alle energie op het uitvechten van dit soort debatten richt, is in de huidige situatie raar. Als ik hier 'verontrustend' zou schrijven, zou ik precies die paniek in de hand werken, die niet op zijn plaats is. De Duitse politiek wordt sinds jaar en dag uiterst hard en controversieel gevoerd, voor ons Nederlanders vaak aan de grens van het geloofwaardige. Smakeloos, misplaatst, respectloos, pijnlijk, brutaal - we kunnen de genoemde uitlatingen van alle mogelijke adjectieven voorzien. Maar de ondergang van de Duitse democratie hoeven we daarom niet te vrezen. Link wordt het pas, als de anti-Israëlische Jürgen Möllemann (FDP) daadwerkelijk zijn eigen partij zou oprichten, en met onderbuikgevoelens en antisemitisme de kiesdrempel zou halen. Maar zelfs dan geldt: "Berlin ist nicht Weimar".

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Berlijn':

Film: Duits cultuurgoed met Afrikaanse dealers

Film: Duits cultuurgoed met Afrikaanse dealers

In de nieuwe verfilming van de klassieke roman ‘Berlin Alexanderplatz’ is de hoofdpersoon een vluchteling uit Afrika.

Lees meer

Timm Ulrichs: 'Ik heb die steen leven gegeven'

Timm Ulrichs: 'Ik heb die steen leven gegeven'

Met meerdere tentoonstellingen én een belangrijke prijs eert Duitsland kunstenaar Timm Ulrichs.

Lees meer

Een kruis op de wereldcultuur

Een kruis op de wereldcultuur

Na een fel identiteitsdebat en jaren van strijd is op het Stadtschloss in Berlijn tóch een gouden kruis geplaatst.

Lees meer

Sprechstunde: Berlijn

Sprechstunde: Berlijn

Vind je Berlijn ook zo fascinerend? Laat je door historicus Krijn Thijs bijpraten over de stad die 'gedoemd is altijd te worden en nimmer te zijn'.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger