Duitsland opent arbeidsmarkt voor Oost-Europa
Experts noemen vrees voor loondumping ongegrond

Achtergrond - 28 april 2011

Oost-Europese werknemers kunnen vanaf volgende week onbeperkt de Duitse arbeidsmarkt op. Dat is voordelig voor het tekort aan vakkrachten in Duitsland. De vrees dat de lonen van Duitse werknemers onder druk komen te staan, lijkt ongegrond. Experts verwachten geen grote problemen.

Duitsland opent arbeidsmarkt voor Oost-Europa
© flickr.com/hmboo/cc

Tussen de 100.000 en de 150.000 Oost-Europese werknemers per jaar kan Duitsland de komende tijd verwachten. Dat is de schatting van het Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung IAB. Dat is minder dan het aantal arbeidskrachten dat Duitsland nodig heeft, schrijft Der Spiegel.

Duitsland en Oostenrijk zijn de laatste landen waar werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten niet zomaar mogen werken. Arbeiders uit Polen, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Hongarije en de Baltische staten konden tot deze week alleen in Duitsland werken wanneer zij zelfstandig ondernemer zijn. Daarnaast mochten ze niet in sectoren als de bouw, industriële reiniging en binnenarchitectuur werken. Daar verandert nu per 1 mei. Voor Roemenen en Bulgaren gaat de Duitse arbeidsmarkt in 2013 open.

Lagere lonen

Na de EU-uitbreiding van 2004 kregen de ‘oude’ lidstaten het recht om hun arbeidsmarkt zeven jaar lang te beschermen tegen de instroom van goedkope arbeidskrachten uit de Oost-Europese lidstaten. Nederland hief de beperkingen op in 2007. Duitsland maakte van de volle zeven jaren gebruik.

Duitsland was bang dat het door zijn centrale ligging te veel arbeidsmigranten zou aantrekken. Vooral laaggeschoolde arbeiders vrezen dat Oost-Europese werknemers hun banen innemen omdat ze bereid zijn om voor een lager loon te werken. Duitsland heeft geen wettelijk minimumloon. Per 1 mei geldt er overigens wel een minimumloon voor uitzendwerk. Daarmee zijn volgens Der Spiegel de grootste problemen bij voorbaat opgelost.

De meeste experts verwachten dat het wel mee zal vallen met de toestroom van arbeidsmigranten naar Duitsland. Veel Oost-Europese werknemers zijn de afgelopen jaren naar Engeland en Ierland gegaan. Die gaan daar niet nu alsnog weg, luidt de redenering, aldus Die Zeit. De Oost-Europeanen die wel naar Duitsland komen, zoeken hun heil in de deelstaten waar goed valt te verdienen, schat het Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung (DIW). Dat zijn Hessen, Hamburg, Beieren en Baden-Württemberg.

'Mateloos overdreven'

De armere Oost-Duitse deelstaten hoeven geen grote stroom goedkope arbeidskrachten te vrezen, aldus de DIW. Die angst noemt de Financial Times Deutschland in zijn commentaar zelfs “mateloos overdreven”.

Lang niet alle Oost-Europeanen willen naar Duitsland, schrijft Der Spiegel. Zo zijn de lonen in bijvoorbeeld Tsjechië de afgelopen jaren gestegen, waardoor Tsjechen minder geneigd zijn elders werk te zoeken. De Oost-Europese arbeidsmigranten die wel komen zijn doorgaans jong en goed gekwalificeerd. Daar kan de Duitse arbeidsmarkt alleen maar van profiteren, meent het toonaangevende weekblad. Financial Times Deutschland: “De opening van de Duitse arbeidsmarkt is geen concessie aan anderen, maar een kans voor Duitsland”.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger