Merkel met kabinet in Israël
Kort nieuws - 4 oktober 2018 - Auteur: Redactie DuitslandwebKanselier Merkel is met haar kabinet in Israël voor de zevende Duits-Israëlische regeringsconsultaties. De relatie tussen beide landen geldt als gespannen.
Merkel sprak woensdagavond met premier Netanyahu en bezocht het Holocaust-gedenkcentrum Yad Vashem. Daar benadrukte ze de verantwoordelijkheid van Duitsland om aan de Holocaust te blijven herinneren. Met de kanselier en haar kabinet is ook de nieuwe antisemitisme-Beauftragte Felix Klein meegereisd, die sinds dit jaar namens de regering speciaal toezicht houdt op antisemitisme in Duitsland. Dat wordt in Israël nauwlettend in de gaten gehouden.
Donderdag beginnen de regeringsconsultaties, bilateraal overleg dat Duitsland met meer landen voert. Met Israël vindt dit overleg sinds 10 jaar plaats, afwisselend in een van de twee landen. Zwaartepunt van het overleg zijn de economie, innovatie en technologie. Israëlische bedrijven behoren tot de wereldtop als het gaat om cybersecurity en informatietechnologie.
De Duits-Israëlische relatie geldt als gespannen. Vorig jaar gingen de regeringsconsultaties niet door: officieel omdat het niet in de agenda's paste, maar feitelijk uit protest tegen het Israëlische nederzettingenbeleid op de westelijke Jordaanoever. Netanyahu weigerde vorig jaar de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Gabriel te ontvangen. Voor haar vertrek benadrukte Merkel dat Duitsland voor een tweestatenoplossing is. Als het aan Israël ligt, komt dat thema zo min mogelijk aan bod. Lees meer bij tagesspiegel.de en tagesschau.de
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig