Merkollande: de meest geduide eerste date
Duitse commentaren op ontmoeting Merkel en Hollande
Achtergrond - 16 mei 2012
De nieuwe Franse president Hollande vertrok direct na zijn beëdiging in Parijs naar Berlijn voor een gesprek met kanselier Merkel. Het was de eerste ontmoeting tussen beide regeringsleiders. “Het is geen grote liefde, maar er zijn veel gezamenlijke interesses. Voor een eerste date geen slechte balans.” Een samenvatting van de commentaren in de Duitse kranten.
Duitse media keken met spanning uit naar de eerste ontmoeting tussen Merkel en Hollande. De Franse president wil opnieuw over het Europese begrotingsverdrag onderhandelen, terwijl Merkel daar niet van wil afwijken. Bovendien, zo benadrukten vrijwel alle Duitse media, weigerde Merkel Hollande te ontmoeten tijdens de Franse verkiezingscampagne. Daarin steunde ze openlijk president Sarkozy.
Die Zeit:
‘Met Hollande zal Merkel het niet makkelijk hebben’, kopt Zeit Online. De eerste ontmoeting verliep koel, meldt de krant. Hollande maakte duidelijk dat over Europa opnieuw moet worden onderhandeld. “De relatie tussen beiden staat nog aan het begin, maar het stadium van ‘schat, we moeten praten’ is al bereikt.”
Merkel wil streng bezuinigen, Hollande wil economische groei: “Gaat dat samen? Echt beantwoord hebben de nieuwe partners deze vraag bij hun eerste ontmoeting niet.”
Toch is er volgens Die Zeit bij nadere betrachting toenadering te bespeuren. Hollande gaf aan een voorstander te zijn van een solide begroting. “En waarom zou Merkel iets tegen groei hebben?” Bovendien weet ze dat “als ze volhardt in haar bezuinigingskoers voor Europa toenemend alleen staat.” Daarnaast heeft ze te maken met een sterker wordende SPD, die in de socialistische president Hollande een bondgenoot ziet en het Europese begrotingsvedrag in de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten, kan tegenhouden.
Hollande en Merkel zeggen nauw samen aan een compromis te willen werken voor de EU-top van 23 mei en die van eind juni. Maar Hollande liet merken het Merkel daarbij niet makkelijk te zullen maken, aldus Zeit Online. “Het is geen grote liefde, maar er zijn veel gezamenlijke interesses. Voor een eerste date geen slechte balans.”
Die Welt:
‘Als Hollande euro-obligaties zegt, krimpt Merkel ineen’, kopt het conservatieve Welt Online.
“De eerste ontmoeting tussen de beide nieuwe Europese alfadieren verliep zakelijk. Ze gaven elkaar de hand. Kenners van de Duits-Franse betrekkingen wijzen er echter op dat er ook met Nicolas (Sarkozy - red.) niet direct vanaf het begin werd gezoend.”
Na afloop van hun gesprek gaven beiden toe dat er nog verschillen bestaan. “Hollande liet het niet na duidelijk te maken, waarin die verschillen bestaan.” Hij leek zich, aldus Welt Online, meer tot de Grieken te richten dan tot Merkel. Toen hij het over de euro-obligaties had, “het in Duitse oren zo onaangenaam klinkende E-woord, kromp de kanselier heel kort ineen. Van een veralgemenisering van de schulden in de eurozone moet ze zoals bekend niets hebben.”
Ook de benadering verschilt tussen beide regeringsleiders. Dat werd vooral duidelijk toen het om Griekenland ging. “Waar Merkel kiest voor zakelijkheid en discipline, slaat François Hollande eerder therapeutische tonen aan. Vooral in de door elkaar geschudde staten van Europa zullen velen dat graag horen.”
Spiegel Online:
‘Een handdruk in plaats van zoenen’, kopte Spiegel Online. “Op deze avond ging het in Berlijn niet om beslissingen, meer om psychologie, om stemmingen en om een eerste aftasting van de posities.”
“Kunnen die twee met elkaar opschieten?” vraagt Spiegel Online zich af. “Tenslotte had Merkel enkele weken geleden nog voor Sarkozy gekozen, hem openlijk gesteund. Het hielp niet - de conservatief verloor. Nu moet zij, de christendemocraat, het met de socialist zien klaar te spelen. Merkel en Hollande, allebei 57 jaar oud en allebei even groot, gaven elkaar allerlei complimenten.”
Gaat Merkel nu in haar bezuinigingsbeleid iets veranderen? Dat het begrotingsverdrag met groei-initiatieven wordt uitgebreid, zoals de Franse president wil, “daarop heeft men zich in Berlijn allang ingesteld. Groei is de nieuwe lege formule in de eurozone, groei willen ze opeens allemaal.” Maar wat de verschillende regeringsleiders zich daarbij voorstellen, blijft ook na de ontmoeting tussen Merkel en Hollande de vraag, aldus Spiegel Online.
“Wat ervan overblijft, moet in de komende weken en maanden nog blijken.” De samenwerking voor de EU-top op 23 mei wordt de eerste test. Hollande staat voor het probleem dat hij zijn kiezers niet te veel kan teleurstellen. Hij heeft veel beloofd. “Hoe dat alles op Merkels bezuinigingsbeleid kan worden afgestemd, wordt de eigenlijke uitdaging.”
Sueddeutsche.de:
‘Eerste date met een onbekende’, kopt Sueddeutsche.de. Echt innig werd het niet, aldus de Süddeutsche Zeitung, “waarbij de taal nog het kleinste probleem is tussen de kanselier en haar nieuwe collega”.
Duidelijk is dat ze hun best doen om vriendelijk te zijn. Maar de eerste ontmoeting tussen de kanselier en de president “heeft veel weg van een blind date”.
Merkel moest de onzekere Hollande een beetje bijsturen op de rode loper om hem in het juiste tempo te houden, meldde de krant. De kanselier duidde de blikseminslag, die Hollande dwong terug te vliegen en een ander vliegtuig te nemen, waardoor hij met twee uur vertraging in Berlijn arrvieerde, als een goed teken.
Merkel en Hollande overlegden een uur met elkaar achter gesloten deuren, waarvan het eerste kwartier zonder adviseurs. Ze spraken met elkaar via tolken. Enkele beleefdheden wisselden ze in het Engels uit.
Of Merkel niet bang is voor alles wat Hollande beloofd heeft in zijn verkiezingscampagne, vroeg een Franse journaliste bij de persconferentie na het gesprek. “Bang ben ik sowieso zelden, omdat dat een slechte raadgever in de politiek is”, aldus Merkel.
Financial Times Deutschland:
Financial Times Deutschland laat Philippe Aghion, economisch adviseur van Hollande, vandaag uitleggen dat Merkel niet bang hoeft te zijn voor Hollande. “Hij is een pragmaticus die begrotingsdiscipline erg belangrijk vindt.”
De Franse president vindt dat de EU zowel begrotingsdiscipline als een aanvullend groeipakket moet nastreven, aldus Aghion. “Hollande werkte bij de Franse Rekenkamer, de Cour des Comptes. Zijn voorbeeld is Jacques Delors, voormalig voorzitter van de Europese Commissie en een van de architecten van de Europese binnenmarkt. Europa en de betekenis van begrotingsdiscipline zitten hem in het bloed.”
“De snel denkende maar langzaam handelende nieuwe president van Frankrijk zal zich als bereidwillige partner bij Merkels missie bewijzen om Europa nieuw leven in te blazen.”
Regionale kranten:
De regionale kranten tonen zich vrijwel allemaal optimistisch. “Hollande is politiek net zo pragmatisch als Merkel - hun liefde voor het compromis zal hen samenbinden”, aldus de Lübecker Nachrichten. En de Stuttgarter Zeitung: “In crises sluiten Frankrijk en Duitsland zich altijd aaneen.”
Lees meer over 'Duitsland en Europa':
Haperende Frans-Duitse motor probleem voor EU
Frankrijk moet een beetje Duitser worden en Duitsland een beetje Franser, betoogt econoom Carsten Brzeski.
Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering
Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.
Duitsland en de Europese verkiezingen 2024
Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.
Podcast: De Duitse rol in Europa
Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.
Reacties
Geen reacties aanwezig