Duitslandweb logo Duitslandweb

Column: De Duitse Zweep
Hollande kan Duits beleid menselijker maken

Achtergrond - 10 mei 2012

Voor de Franse verkiezingen werd er gespeculeerd over een clash der titanen. François Hollande ging Angela Merkel de les lezen, en zij zou haar poot stijf houden. Maar volgens ING-econoom Carsten Brzeski eindigt de strijd met een goed Europees compromis.

Column: De Duitse Zweep
© flickr/EPP

Afgelopen weekend was het thuis eventjes eurocrisis. Crisissfeer, door andere dogma's. Mijn puberende dochter wilde graag een tas van een beroemd merk kopen, waardoor ze nog modieuzer en trendyer zou zijn. Mijn reactie dat ze al een tas had, dat het moeilijke tijden waren, dat er over een maand weer een ander hip accessoire zou zijn en dat we maar beter konden sparen, viel duidelijk niet in goede aarde.

Een clash van twee pontificaal tegengestelde posities, het leek op Hollande en Merkel. Al voor de Franse verkiezingen werd gespeculeerd over een nieuwe Europese showdown, een finaal duel, clash der titanen, dogma's en politieke richtingen. François Hollande ging Angela Merkel de les lezen, maar Europa's Frau Nein zou haar poot stijf houden en met haar Duitse zweep Europa blijven domineren.

Groeien of bezuinigen. Slechts één van de twee zou de volgende zonsopgang nog meemaken. Het mooie van dogma's is dat je ze nooit kan weerleggen. Het is een geloof. Dogmatische mensen laten zich niet door argumenten overtuigen. In de huidige discussie hebben zowel investeringspredikers als bezuinigingsfetisjisten gelijk en ongelijk. Ja, bezuinigen maakt een recessie nog erger. Uitkeringen verlagen als de werkloosheid stijgt, is sociaal en politiek weinig aantrekkelijk. Bezuinigingen alleen leiden ook niet tot beter draaiende economieën en keren het tij niet. Meer aandacht voor groei dus?

De Franse lessen van de afgelopen decennia geven Merkel onverwachte munitie tegen Hollande. Meer dan dertig jaar boekte de Franse regering geen enkel jaar een begrotingsoverschot. Blijkbaar waren de tijden nooit goed genoeg om te bezuinigen. Het ruimere Franse begrotingsbeleid van de afgelopen tien jaar heeft ook niet geholpen de concurrentiekracht te herstellen. Wie nog altijd de noodzaak van houdbare overheidsfinanciën ontkent, heeft de crisis niet begrepen. Wie nog altijd denkt dat ouderwetse keynesiaanse deficit spending structurele hervormingen kan vervangen, is een dromer.

Europese politiek is geen finale uit een cowboyfilm, waar alleen een held met rokend pistool overblijft. Zeker niet als de twee hoofdrolspelers bekendstaan als pragmatici pur sang. De showdown zal eindigen met een goed Europees compromis. Het begrotingspakket blijft bestaan, maar daarnaast komt er een strategie voor meer groei met een duidelijke Europese kleur (en geld). Dat lijkt misschien op een verlies voor Merkel, maar is het niet. Zonder dat hij het beseft, kan Hollande nog een grote steun worden voor Merkel. Hij kan het Duitse beleid een menselijker gezicht geven. Zonder zweep. Een nieuw mooi groeipact kan de lepel suiker bij het bittere medicijn van de bezuinigingen zijn. Voor politici en voor de bevolking.

Mijn arme dochter heeft de tas overigens niet gekregen. Tenminste thuis domineert nog de Duitse zweep.

Carsten Brzeski is Senior Economist bij ING in België voor de Eurozone en Duitsland en schrijft regelmatig in Nederlandse en internationale media. Deze column is met toestemming overgenomen uit de Belgische krant De Tijd.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger