Duitslandweb logo Duitslandweb

Hoon en bijval voor plannen Sarkozy en Merkel
Overzicht Duitse reacties op voorstellen voor euro

Achtergrond - 17 augustus 2011

De Duitse oppositie én de Duitse beurzen hebben woensdag ronduit negatief gereageerd op de Frans-Duitse plannen om de eurocrisis het hoofd te bieden. Regeringspartner FDP was wel enthousiast over de resultaten van het overleg tussen kanselier Merkel en president Sarkozy van Frankrijk.

Hoon en bijval voor plannen Sarkozy en Merkel
© Regierungonline/Denzel
Merkel en Sarkozy maken plannen bekend, Parijs, 16 augustus 2011.

"Als we voor de toekomst betere brandmelders hebben, blust dat nog niet de huidige brand, die we in de Europese monetaire unie rondom de euro hebben", schamperde SPD-bondsdagfractievoorzitter Frank-Walter Steinmeier in het ARD-Morgenmagazin.

Ook Jürgen Trittin van de Groenen ziet in een economische regie zoals die nu op tafel ligt geen oplossing. Dit is geen economische regering, dit is Van Rompuy die af en toe op rapport moet komen bij Merkel en Sarkozy, stelde hij in een RBB-radiouitzending.  Een economische regering zou bij de Europese Commissie moeten worden ondergebracht en onder controle van het Europees Parlement moeten staan, vervolgde Trittin.

Coalitiepartner FDP was woensdagmorgen vol lof over de gepresenteerde voorstellen. Merkel kan op de volle steun van de partij rekenen, liet partijleider Christian Lindner weten. Vantevoren had de FDP duidelijk gemaakt dat er heibel in de coalitie ontstaat als Merkel de invoering van Europese staatsobligaties, zogenoemde eurobonds,  bespreekt.

De FDP wil er wel op toezien dat de voorgestelde belasting op financiële transacties gaat gelden voor de hele Europese Unie en niet alleen voor de eurozone. Anders zou de financiële wereld in Groot-Brittannië de dans ontspringen. De partij wil er voor waken dat Londen straks profiteert van de regeling ten koste van Frankfurt.

Duitse beurshandelaren reageerden negatief op de plannen. Ze veranden volgens hen niks aan de problemen op dit moment.

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Haperende Frans-Duitse motor probleem voor EU

Haperende Frans-Duitse motor probleem voor EU

Frankrijk moet een beetje Duitser worden en Duitsland een beetje Franser, betoogt econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger