Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister Maas eist transparantie van Rusland over reikwijdte raketten

Kort nieuws - 24 januari 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister van Buitenlandse Zaken Maas eist van Rusland transparantie over de reikwijdte van zijn nieuwe kruisraketten. Dit zei hij vanmorgen tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten na een gesprek met zijn Amerikaanse collega Mike Pompeo.

De Navo verwijt Rusland dat het met de nieuwe raket ingaat tegen het verbod op de stationering op land van raketten voor de middellange afstand. Dit verbod is vastgelegd in het zogeheten INF-verdrag, dat president Trump nu dreigt op te zeggen. Moskou wil de raketten laten zien, maar dat is niet genoeg, zegt Maas. 

Naast het INF-verdrag ging het vanmorgen in het overleg van Maas in Washington over de conflicten in Jemen en Syrië. Maas kondigde aan dat Duitsland deelneemt aan een VN-missie die de wapenstilstand in de Jemenitische havenstad Hodeida moet controleren.

Maas' bezoek aan Amerika duurt drie dagen. Vrijdag is hij aanwezig bij overleg van de VN-veiligheidsraad over klimaatbeleid. Het is zijn eerst vergadering in de veiligheidsraad, waar Duitsland sinds 1 januari tijdelijk lid van is. 

Voor zijn vertrek woensdag pleitte Maas voor meer samenwerking met de Amerikanen. "We kunnen niet zonder de VS. We willen daarom dus ons partnerschap versterken en waar nodig vernieuwen." Sinds Trump president is, is de Duits-Amerikaanse relatie flink verslechterd. Conflicten zijn er over de handelsbetrekkingen, over de omgang met Rusland en andere internationale vraagstukken. Lees meer bij Handelsblatt.de en Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger