Duitslandweb logo Duitslandweb

'Goed Duits spreken leer je pas in Duitsland zelf'
Serie Studeren in Duitsland (2)

Achtergrond - 12 november 2010

Studente Duitse Taal en Cultuur Johanna de Vos studeerde een semester in Keulen. "Let erop dat je niet alleen met andere buitenlanders omgaat",  is haar advies. Zelf sloot ze zich aan bij het studentenorkest om Duitse studenten te ontmoeten. (Deel 2 van de serie Studeren in Duitsland)

'Goed Duits spreken leer je pas in Duitsland zelf'
© Wikimedia Commons/Tim 'Avatar' Bartel

Johanna de Vos (21) studeert Duitse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Vorig collegejaar heeft ze via het uitwisselingsprogramma Erasmus aan de Universiteit van Keulen gestudeerd. Zij volgde hier vooral vakken van Duitse Taalkunde.

Wat heb je gedaan ter voorbereiding, waar moet je op letten?

Johanna de Vos: "Let erop dat je weet wanneer je wat moet aanvragen - formulieren, vakken regelen, enzovoort. Zelf heb ik vantevoren al gekeken wat ik kon doen om Duitse mensen te leren kennen, bij wat voor vereniging ik me kon aanmelden. Ik heb toen geregeld dat ik bij het studentenorkest terecht kwam."

Wat vond je van de begeleiding voor buitenlanders op de universiteit van Keulen?

"De begeleiding was daar goed, ik wist waar ik terecht kon met problemen en vragen. Er was een hele aardige en goede coördinator aan wie je van alles kon vragen. Die ging weleens met studenten mee de kroeg in en betaalde zelfs de drankjes."

Was er een studentenvereniging? Werden er activiteiten georganiseerd voor buitenlandse studenten?

"Er werd voor Erasmusstudenten veel georganiseerd en aangeboden. Ik zou er zelf als je naar Duitsland gaat op letten dat je niet alleen maar met buitenlanders omgaat die allemaal Engels met elkaar spreken, maar vooral ook contact probeert te zoeken met Duitsers. Ik heb dit zelf bewust gedaan door in het studentenorkest te spelen."

Wat vond je van het onderwijs?

"Het niveau vond ik vergelijkbaar met het onderwijs in Amsterdam. Wat wel echt een verschil is, is dat de studenten in Duitsland veel actiever deelnamen aan de werkgroepen. In Nederland is het toch vaak zo dat niemand iets zegt tijdens de lessen, terwijl in Keulen iedereen actief meedeed."

Wat waren de leuke en minder leuke ervaringen?

"Ik vond het heel leuk om in een andere stad te studeren en beter Duits te leren. Bij de studie Duits in Nederland leer je vooral Duits schrijven, maar het echt goed spreken leer je toch pas in Duitsland zelf. Mijn Duits is echt vooruitgegaan; vooral de gesprekken in het Duits gaan veel beter.

Minder leuk was het afscheid nemen aan het einde, maar ja, dat wist ik natuurlijk vantevoren."

Waarom heb je voor Keulen gekozen?

"Keulen is echt een studentenstad; het heeft de grootste universiteit van Duitsland. Toen ik ging nadenken over waar ik wilde studeren, viel Berlijn voor mij af: ik was er al vaker geweest en ik vond de stad te groot. Toen bleven er uiteindelijk nog drie andere keuzes over, ik heb voor Keulen gekozen omdat ik er nog nooit geweest was en het dicht bij Nederland ligt."

Teresa Veerman (ooit zelf studente in Berlijn) vroeg vier Nederlandse studenten naar hun ervaringen met het studeren in Duitsland in de serie ‘Studeren in Duitsland’, de komende vrijdagen op Duitslandweb.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een problematische beer

Een problematische beer

De Duitse minister Paus wordt voor 'Problembär' uitgemaakt, las columniste Inge Jooris in de Duitse media. Zijn haar dagen als minister geteld?


Lees meer

Vechten als ketellappers

Vechten als ketellappers

De Duitse regering heeft zo veel ruzie, het lijkt wel een bende 'Kesselflicker', zei een van de ministers. Columniste Inge Jooris legt uit wat hij bedoelt.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger