Duitslandweb logo Duitslandweb

'Goed Duits spreken leer je pas in Duitsland zelf'
Serie Studeren in Duitsland (2)

Achtergrond - 12 november 2010 - Auteur: Teresa Veerman

Studente Duitse Taal en Cultuur Johanna de Vos studeerde een semester in Keulen. "Let erop dat je niet alleen met andere buitenlanders omgaat",  is haar advies. Zelf sloot ze zich aan bij het studentenorkest om Duitse studenten te ontmoeten. (Deel 2 van de serie Studeren in Duitsland)

'Goed Duits spreken leer je pas in Duitsland zelf'
© Wikimedia Commons/Tim 'Avatar' Bartel

Johanna de Vos (21) studeert Duitse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Vorig collegejaar heeft ze via het uitwisselingsprogramma Erasmus aan de Universiteit van Keulen gestudeerd. Zij volgde hier vooral vakken van Duitse Taalkunde.

Wat heb je gedaan ter voorbereiding, waar moet je op letten?

Johanna de Vos: "Let erop dat je weet wanneer je wat moet aanvragen - formulieren, vakken regelen, enzovoort. Zelf heb ik vantevoren al gekeken wat ik kon doen om Duitse mensen te leren kennen, bij wat voor vereniging ik me kon aanmelden. Ik heb toen geregeld dat ik bij het studentenorkest terecht kwam."

Wat vond je van de begeleiding voor buitenlanders op de universiteit van Keulen?

"De begeleiding was daar goed, ik wist waar ik terecht kon met problemen en vragen. Er was een hele aardige en goede coördinator aan wie je van alles kon vragen. Die ging weleens met studenten mee de kroeg in en betaalde zelfs de drankjes."

Was er een studentenvereniging? Werden er activiteiten georganiseerd voor buitenlandse studenten?

"Er werd voor Erasmusstudenten veel georganiseerd en aangeboden. Ik zou er zelf als je naar Duitsland gaat op letten dat je niet alleen maar met buitenlanders omgaat die allemaal Engels met elkaar spreken, maar vooral ook contact probeert te zoeken met Duitsers. Ik heb dit zelf bewust gedaan door in het studentenorkest te spelen."

Wat vond je van het onderwijs?

"Het niveau vond ik vergelijkbaar met het onderwijs in Amsterdam. Wat wel echt een verschil is, is dat de studenten in Duitsland veel actiever deelnamen aan de werkgroepen. In Nederland is het toch vaak zo dat niemand iets zegt tijdens de lessen, terwijl in Keulen iedereen actief meedeed."

Wat waren de leuke en minder leuke ervaringen?

"Ik vond het heel leuk om in een andere stad te studeren en beter Duits te leren. Bij de studie Duits in Nederland leer je vooral Duits schrijven, maar het echt goed spreken leer je toch pas in Duitsland zelf. Mijn Duits is echt vooruitgegaan; vooral de gesprekken in het Duits gaan veel beter.

Minder leuk was het afscheid nemen aan het einde, maar ja, dat wist ik natuurlijk vantevoren."

Waarom heb je voor Keulen gekozen?

"Keulen is echt een studentenstad; het heeft de grootste universiteit van Duitsland. Toen ik ging nadenken over waar ik wilde studeren, viel Berlijn voor mij af: ik was er al vaker geweest en ik vond de stad te groot. Toen bleven er uiteindelijk nog drie andere keuzes over, ik heb voor Keulen gekozen omdat ik er nog nooit geweest was en het dicht bij Nederland ligt."

Teresa Veerman (ooit zelf studente in Berlijn) vroeg vier Nederlandse studenten naar hun ervaringen met het studeren in Duitsland in de serie ‘Studeren in Duitsland’, de komende vrijdagen op Duitslandweb.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Moreel verwerpelijk voetbal

Moreel verwerpelijk voetbal

Vlak voor de WK-finale vrouwenvoetbal peilde docente Duits Iduna Paalman hoe dat leeft bij haar leerlingen.

Lees meer

Laten vallen

Laten vallen

De vreemdetaallessen zijn verworden tot 'trucjesonderwijs', merkt docente Duits Iduna Paalman. "Kun je de Duitse taal nog harder doodmeppen?"

Lees meer

Niet huilen

Niet huilen

Hoe troost je een verdrietig neefje? Docente Duits Iduna Paalman doet dat met Erich Kästner, vergeet-me-nietjes en de 'Konjunktiv 2'.

Lees meer

Ach so

Ach so

Het Duitse 'ach so' zou zo veel meer gebruikt moeten worden. Oók in Nederland, vindt docente Duits Iduna Paalman. Column.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger