Duitslandweb logo Duitslandweb

'Er is te weinig geld; er zijn te weinig docenten'
Serie Studeren in Duitsland (5)

Achtergrond - 3 december 2010

Niet alles is goed geregeld op de universiteit van Potsdam, vindt Josta van Bockxmeer. “Ik moest al een paar keer op de grond zitten, omdat er geen plek was." Als lid van het studentenparlement zet ze zich in voor betere omstandigheden voor studenten. (Deel 5 van de serie Studeren in Duitsland)

'Er is te weinig geld; er zijn te weinig docenten'
© Josta van Bockxmeer

Josta van Bockxmeer (22) woont sinds 2008 in Berlijn en studeert filosofie en Duits aan de universiteit van Potsdam. Ze volgt haar hele bachelor in Duitsland. Josta woonde in 2006/2007 al een jaar in Berlijn en studeerde ook een jaar in Utrecht.

Wat heb je gedaan ter voorbereiding?

Josta van Bockxmeer: “Ik kon al Duits, dus dat was handig. Het had me wel lastig geleken als ik dat nog niet goed had gekund. Verder moet je vooral heel veel bureaucratische dingen doen, veel formulieren invullen.”

Wat vind je van de begeleiding op de universiteit van Potsdam? Is die goed of moet je veel zelf uitzoeken?

“Nee, je moet alles zelf uitzoeken. Ik was blij dat ik al een jaar in Nederland had gestudeerd. Je weet dan al beter wat je zoekt in een studie en welke vakken je wilt kiezen.”

Is er een studentenvereniging?

“Er is een Fachschaftsrat Germanistik, dat is hetzelfde als een studievereniging in Nederland. Zij organiseren activiteiten. In het begin deed ik daar wel aan mee, om mensen te leren kennen. Ik ben in het begin van mijn studie bijvoorbeeld mee geweest met een reisje naar Weimar.

Ik zit zelf in het studentenparlement, bij de Grün-alternative Liste. Ik houd me bezig met de politiek van de universiteit, we proberen de omstandigheden voor studenten op de universiteit te verbeteren.”

Wat vind je van het onderwijs?

“Dat hangt heel erg van de docent en het vak af. Over het algemeen vind ik het onderwijs bij filosofie beter, en bij Germanistik minder goed.

De lessen zitten altijd heel vol, vooral in de eerste paar weken. Je merkt dat er te weinig geld is, er zijn te weinig docenten. Ik ben net weer begonnen met het semester en moest al een paar keer op de grond zitten omdat er geen plek was. Vooral bij Duits is het heel vol. Na een paar weken wordt het minder vol, als mensen definitief hun rooster hebben gekozen.”

Wat zijn leuke en minder leuke ervaringen?

“Het minst leuke vind ik de frustrerende dingen met de bureaucratie. Het is bijvoorbeeld vaak moeilijk om de punten die je voor een vak moet krijgen, ook echt te krijgen, omdat het aanmeldsysteem via internet niet goed werkt. Soms vergeten docenten ook je cijfer in te voeren van een vak, zodat je je cijfer niet op tijd hebt en zakt voor een vak, waardoor je je niet in kunt schrijven voor andere vakken. Hierdoor studeren mensen soms langer dan nodig is.

Omdat het hiermee dus niet altijd goed gaat, moet je een beetje proberen dingen buiten de regels om te doen. Als je bijvoorbeeld nog steeds geen cijfer hebt ontvangen van je docent dan ga je gewoon naar hem toe en vraag je om een brief die bewijst dat je het vak hebt gevolgd.

Dit zijn trouwens dingen waar ik me aan erger. Echt slechte ervaringen met het studeren in Potsdam heb ik niet.”

Hoe gaat het studeren in het Duits?

“Ik vind het eigenlijk heel leuk. Het enige lastige is soms Hausarbeiten schrijven: dat duurt lang, maar het gaat steeds beter.

In het begin had ik weleens misverstanden in de lessen vanwege de taal, maar ik heb nooit hele grote problemen gehad. Soms wordt je weleens uitgelachen door een hele collegezaal, omdat je dan blijkbaar een leuke taalfout gemaakt hebt. Maar dat is ook wel weer grappig.”

Wat vind je van Potsdam?

“Potsdam is een hele kleine stad. Meer dan de helft van de studenten die in Potsdam studeert, woont in Berlijn. De colleges eindigen op de tijd dat de trein naar Berlijn rijdt, en veel mensen moeten dan eerder weg. De trein tussen Potsdam en Berlijn zit altijd heel vol met studenten, je komt altijd wel mensen tegen die je kent van de universiteit. In Potsdam spelen studenten eigenlijk geen rol. Er zijn wel een paar cafeetjes, en er is een cultuurcentrum dat gerund wordt door studenten.”

Teresa Veerman (ooit zelf studente in Berlijn) vroeg vier Nederlandse studenten naar hun ervaringen met het studeren in Duitsland in de serie ‘Studeren in Duitsland’.

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Onderwijs':

Duitsland worstelt met academische vrijheid

Duitsland worstelt met academische vrijheid

De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.


Lees meer

Van Abitur tot Realschule: Duitse schoolbegrippen

Van Abitur tot Realschule: Duitse schoolbegrippen

Het is eindexamentijd. Met dit handzame overzicht weet je hoe je diploma in het Duits wordt genoemd, en welke termen in het Duitse hoger onderwijs worden gebruikt.


Lees meer

Duizenden spookstudenten aan universiteiten

Duizenden spookstudenten aan universiteiten

Een aanzienlijk aantal Duitse studenten bezoekt nooit colleges. Het is ze bijvoorbeeld om de OV-kaart te doen.


Lees meer

Docenten Duits willen het vak vernieuwen

Docenten Duits willen het vak vernieuwen

Het DIA vroeg docenten Duits wat er anders moet bij het schoolvak Duits: 'Minder grammatica en een ander examen'.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger