Cultuurministers beslissen over omgang met koloniale roofkunst
Kort nieuws - 13 maart 2019 - Auteur: Redactie DuitslandwebHonderd jaar na het einde van het Duitse kolonialisme heeft de Duitse regering zich voorgenomen de koloniale erfenis te onderzoeken en het onrecht te erkennen. Dat is vastgelegd in het regeerakkoord. Vandaag komen de ministers van Cultuur van de deelstaten en de Bond samen om richtlijnen op te stellen voor de omgang met uit de koloniën meegenomen voorwerpen en menselijke beenderen die zich nu nog in Duitse musea bevinden.
Het is de eerste keer dat de Kulturministerkonferenz, zoals deze vergadering heet, samenkomt. Cultuurbeleid is een zaak van de deelstaten, en met deze nieuwe vergaderstructuur moet dit beleid op elkaar worden afgestemd. Ook moet het gremium de uitvoering van digitaliseringsprojecten waarbij de nationale overheid en de deelstaten zijn betrokken ten goede komen.
De omgang met voorwerpen die uit landen als Namibië en Kameroen zijn meegenomen, is het belangrijkste onderwerp van deze eerste Kulturministerkonferenz. Het gaat niet alleen om kunst- en gebruiksvoorwerpen maar ook om een grote hoeveelheid menselijke resten die voor wetenschappelijk onderzoek zijn meegenomen en nu verspreid over heel Duitsland liggen opgeslagen in musea. Lees meer bij RBB en bij Süddeutsche Zeitung
Lees meer:
Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname
Veel Duitsers wisten vanaf de 17e eeuw hun stempel te drukken op de Nederlandse kolonie Suriname. 'Ze waren graag geziene gasten.'
Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis
Wat levert het op als je de Duitse geschiedenis vanuit een mondiaal perspectief bestudeert? Daarover spraken historici in Amsterdam.
Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht
Onderzoek naar persoonlijke spullen geeft een inkijkje in het koloniale wereldbeeld van de laatste Duitse keizer.
‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’
Duitsland krijgt al jaren kritiek op zijn restitutiebeleid voor nazi-roofkunst. De regering komt nu met hervormingen.
Reacties
Geen reacties aanwezig