Duitslandweb logo Duitslandweb

Ode aan Duitsland en Merkel in Melkweg
De Kanzlernacht in Amsterdam

Achtergrond - 23 september 2013

De kop van de Telegraaf morgen? “Merkel koningin van Europa”, zegt Brandsma beslist. Daarmee sluit de oud-correspondent van de NOS in Duitsland de Kanzlernacht af in de Melkweg in Amsterdam. Een verkiezingsavond die gaat over de flaters van Steinbrück en de liefde voor Duitsland en Mutti Merkel.

Ode aan Duitsland en Merkel in Melkweg
© Duitslandweb

Heel druk is het niet als na de peilingen om 18 uur de eerste Duitsland-kenners de avond openen. Terwijl oud-ambassadeur Marnix Krop uitlegt waarom Duitsland tegenwoordig zo populair is – “Berlijn is natuurlijk de kers op de taart” - merkt hoofdredacteur Philippe Remarque van de Volkskrant op: “Duitsland wordt dan wel steeds belangrijker, maar toch is het hier niet zo afgeladen vol als toen ik hier was met de Amerikaanse verkiezingen.”

Nieuwsjunkies

Een paar uur later is de Melkweg vol. Duitslandfans, nieuwsjunkies, krantenlezers op leeftijd: het publiek - zo’n 350 man - is divers. Ze komen voor een uiteenlopend programma, over economie, muziek, literatuur en voetbal. Terwijl zangeressen Janne Schra en Hadewych Minis Duitse nummers uit de jaren dertig ten gehore brengen, staan een paar oud-correspondenten bij te kletsen aan de bar.

De uitslagen komen amper aan bod– daarvoor moet je op de gang naar een scherm kijken – maar de aanwezigen krijgen wel college over Merkels europolitiek en het Wirtschaftswunder. “De Duitse economische groei is te danken aan de kracht van de Duitse familiebedrijven”, aldus oud CEO van Siemens Martin van Pernis. “Ze hebben geen aandeelhouders en veel meer lange termijnvisie dan bedrijven bij ons.”

Dat pakje

Aan de bar staat Steffen (29) met zijn vrienden te lachen om iets anders. “Dat pakje van de CSU-vrouw”, hij wijst naar een scherm achter de mannen waar CSU-kopstuk Gerda Hasselfeldt in een ARD-uitzending geluidloos het woord doet. “Doen er eigenlijk ook jonge mensen mee in de Duitse politiek? Wat een stijliconen zeg, daar zou je over moeten bloggen.”

De jongens lopen naar de theaterzaal, waar de Duitse campagnestrategieën ontrafeld worden door Nederlandse spindoctoren. Angela Merkel wordt geprezen, Peer Steinbruck is een ‘sadomasochist’ en het is smullen met Duitse campagnetermen als asymetrische Demobilisering, vinden de mannen. Merkel werd in de media wel voorgetrokken, zegt campagne-kenner Jelmer Uitentuis. “Zij mocht tussen de vrouwen over Kartoffelsuppe praten, terwijl Steinbrück veel harder werd aangepakt.”

Tooske

Na veel Merkel voor en na is het interview met Tooske Ragas in de bioscoopzaal een fijne afwisseling. De presentatrice vertelt openhartig over haar werk voor Deutschland sucht den Superstar, de Duitse Idols. “Ik vind Duitsland een geweldig land. Iedereen is fatsoenlijk.”

“Ze willen daar Nederlandse vrouwen omdat we spontaner en locker zijn.” Maar dan moet je wel aan het stereotype voldoen. “Daar is Linda de Mol wel achter gekomen. Zij noemde in een Nederlandse quiz het Duitse volkslied een rotlied en moest het in Duitsland ontgelden. Zo werkt het ook: wij vragen je binnen, maar dan moet je wel lief blijven.”

Bild

Boulevardkrant Bild nam destijds het voortouw in de woede tegen De Mol. “Die krant is zo grof. Misschien omdat de mensen zelf zo fatsoenlijk zijn, dan heb je toch een uitlaatklep nodig.” Ook zijzelf werd door de krant aangepakt. “Ze hadden mij als doelwit gekozen tijdens het EK om de strijd tegen Nederland aan te wakkeren. Ze schreven dat ik dom was en naar kaas stonk. Uiteindelijk heeft mijn man me aangeraden met de hoogste baas bij Bild te gaan praten. Dat hielp. Ik heb daarna nergens meer last van gehad. Het bleek dat zij er ook mee in de maag zaten, ze hadden veel boze brieven gekregen.”

Brandsma

De mensen die er nog zijn tegen elven kopen een pretzel op de gang en lopen door naar een van de laatste evenementen van de avond: Politieke Junkies, waarbij Duitslandkenners het tegen elkaar opnemen. Ster is Margriet Brandsma van de NOS. Ze vertelt dat Merkel achter de schermen eigenlijk een geniale imitator van Berlusconi en Sarkozy is en een olifantenhuid heeft die ‘dikker is dan de buik van Kohl’.

“De enige fout die ze in de campagne heeft gemaakt is dat ze de SPD unzuverlässig (onbetrouwbaar) noemde. Maar ze heeft kunnen voorkomen dat Peer – geen bananenschil was veilig - Steinbrück hiermee aan de haal kon gaan”, aldus Brandsma. 

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.

Lees meer

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Journalist Ralph Bollmann schreef een lijvige Merkel-biografie. Een fragment uit de Nederlandse vertaling.

Lees meer

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

De aan de AfD gelieerde Erasmus-stichting maakt aanspraak op 70 miljoen subsidie. Dat wekt weerstand.

Lees meer

Tijdlijn Angela Merkel

Tijdlijn Angela Merkel

Bekijk in onze interactieve tijdlijn de belangrijkste gebeurtenissen in het leven en de politieke loopbaan van bondskanselier Angela Merkel.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger