Duitslandweb logo Duitslandweb

'Gysi is vaderlijk, Steinbrück afgemat'
'Wahlbeobachtungen' van Sibrand de Boer

Achtergrond - 21 september 2013

“Wat een wereld van verschil tussen Linke-fractieleider Gysi en SPD-boegbeeld Steinbrück”, verzucht historicus Sibrand de Boer. Hij is op verkiezingsreis met de Deutsche Akademische Austauschdienst (DAAD) en was bij campagnebijeenkomsten van Die Linke in Halle en de SPD in Berlijn

'Gysi is vaderlijk, Steinbrück afgemat'
© Duitslandweb
Sibrand de Boer belt met de redactie van Duitslandweb.

Je was onder de indruk van Gregor Gysi van Die Linke?
“Hij is een heel goede spreker. Echt iemand die het ambacht beheerst. Je hebt het gevoel dat hij tegenover je aan tafel zit, hij is bijna vaderlijk. Op een gegeven moment schreeuwde er een dronken man door zijn verhaal heen. Toen zei hij: ‘Ik geloof dat jij te veel accijns op je bier betaalt.’ Dat vond het publiek natuurlijk heel mooi.”

Een groot contrast met Steinbrück op het Alexanderplatz?
“Steinbrück leek heel moe en sprak mat. Hij zag eruit alsof hij zich al had neergelegd bij de nederlaag. Hij viel Merkel amper aan. Mensen uit het publiek – zelfs de SPD-aanhangers in de middencirkel – liepen op een gegeven moment weg. Op het einde mompelde hij nog: Ik hoop dat jullie me als kanselier kiezen.’

Viel Gysi Merkel wel aan?
“Ja. Hij zei bijvoorbeeld dat het raar is dat 23 jaar na de eenwording er nog steeds geen gelijke lonen zijn in Oost- en West-Duitsland. Het verschil is 30 procent. Zo’n opmerking komt in het Oost-Duitse Halle natuurlijk goed aan.”

Wahlbeobachtungsreise
Van 15 tot en met 24 september zijn 16 jonge academici van over de hele wereld op verkiezingsreis van de Deutsche Akademische Austauschdienst (DAAD).

Maar de SPD heeft toch ook kritiek op het loonbeleid, zoals bijvoorbeeld het feit dat Duitsland geen wettelijk minimumloon heeft. Gebruikte Steinbrück dit dan niet?

“Hij sprak er wel over, maar minder fanatiek. Opvallend. Eigenlijk hebben de twee partijen grotendeels dezelfde thema’s en willen op sociaal-economisch vlak bijna hetzelfde. Toch treden ze heel verschillend op.

Die Linke hebben natuurlijk het voordeel dat ze extremer kunnen zijn. Ze willen niet regeren, maar gewoon een tegengeluid laten horen. ‘We hebben 10 punten en willen pas met de SPD in een regering als die alle 10 punten inwilligt’, zei Gysi. En: ‘Als u op ons stemt, maakt u alle partijen een beetje socialer'.

Maar omdat ze extremer zijn worden ze ook niet zo serieus genomen in de media.”

Wat bedoel je daarmee?
“Dat is een onderwerp waar we veel over gediscussieerd hebben in onze groep. Het valt ons op dat Die Linke weinig aandacht krijgen. Terwijl ze toch al 23 jaar bestaan (de PDS, één van de partijen die in 2007 in Die Linke opging, bestaat sinds 1990 - red.) en op 9 procent staan in de peilingen. Donderdag waren we bijvoorbeeld bij een uitzending van ‘Maybrit Illner- der Polit-Talk im ZDF’ waar 1,5 uur lang diep ingegaan werd op alle partijen. Maar Die Linke kwam niet aan bod.”

Wat is jullie verklaring hiervoor?
“We denken dat dit komt omdat de partij zo heterogeen is. De Oost-Duitse tak is pragmatisch, de West-Duitse tak radicaal en de derde groep is anti-kapitalistisch en dat zijn eigenlijk ook diehards. Die verschillen binnen de partij zorgen ervoor dat de partij niet erg serieus genomen wordt in de media. Terwijl het in Oost-Duitsland toch echt een volkspartij is.”

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger