Duitslandweb logo Duitslandweb

Ook Duitsland heeft verkiezingswaarnemers
DAAD stuurt wetenschappers en promovendi op 'Wahlreise'

Achtergrond - 22 september 2009

Buitenlandse politieke wetenschappers volgen de Bondsdagverkiezingen “al sinds mensenheugenis” als waarnemers, weet Heike Mock van de Deutsche Akademische Austauschdienst (DAAD). Dit jaar organiseert de DAAD voor het eerst ook een verkiezingsreis voor promovendi.

Ook Duitsland heeft verkiezingswaarnemers
© Duitslandweb
Promovendi op verkiezingsreis in Berlijn

Met de ‘Wahlbeobachterreise’ wil de DAAD buitenlandse wetenschappers en journalisten de kans geven de verkiezingen van dichtbij mee te maken. Zij schrijven over hun ervaringen in de media in hun eigen land en nemen opgedane kennis mee in hun wetenschappelijke werk.

Dit jaar gaan op de VIP-reis, zoals de groep wetenschappers en journalisten bij de DAAD heet, naast veel politicologen ook een Egyptische sociologe, een Japanse jurist, een Braziliaanse filosoof en columnist en een Chinese radiojournalist mee. Een bont gezelschap, dat zijn niet geringe netwerk zo kan uitbreiden.     

Promovendi

Netwerken is het belangrijkste doel van de verkiezingsreis van buitenlandse promovendi, die dit jaar voor het eerst plaatsvindt. Er nemen vijftien promovendi van de door de DAAD gefinancierde Duitslandcentra wereldwijd deel. Ze komen uit Japan, de Verenigde Staten, Canada, Israël, Oost-Europa, Frankrijk en Nederland.    

Op zaterdag 26 september, de dag voor de Bondsdagverkiezingen, hebben de promovendi een gemeenschappelijk programma met de deelnemers van de VIP-reis. "Het zwaartepunt ligt die dag vooral op de betrokkenheid van jongeren in de politiek", vertelt Mock.

De promovendi-waarnemers bezoeken verkiezingsbijeenkomsten en debatten, wonen de campagne-afsluitingen van de grote partijen bij, discussiëren met Duitse politici, journalisten en wetenschappers en zijn tijdens de verkiezingsavond zelf, komende zondag, te gast op de verkiezingsparty van de Bundeszentrale für politische Bildung in Berlijn.

Krijn Thijs, wetenschappelijk medewerker van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), begeleidt de promovendireis en doet de komende dagen op het Duitslandweb verslag van zijn waarnemingen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Die Linke vecht voor laatste kans

Die Linke vecht voor laatste kans

Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.


Lees meer

Podcast Achtung: Regeringscrisis

Podcast Achtung: Regeringscrisis

Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.


Lees meer

Duitsland op 23 februari naar de stembus

Duitsland op 23 februari naar de stembus

Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.


Lees meer

Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen

Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen

Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger