Merkels compromis voor EU-topfuncties valt niet goed
Kort nieuws - 1 juli 2019 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe EU-regeringsleiders hebben nog geen compromis gevonden voor het verdelen van de hoge EU-posten. Voor het compromis dat kanselier Merkel heeft voorgesteld, is (nog) geen meerderheid. De top is maandagmiddag onderbroken en gaat dinsdag verder.
Merkel heeft voorgesteld dat de Nederlandse sociaal-democraat Frans Timmermans voorzitter van de Europese Commissie zou kunnen worden. De Duitse EVP-kandidaat Manfred Weber zou dan voorzitter van het Europees Parlement kunnen worden en een liberale kandidaat voorzitter van de Europese Raad. Een andere optie zou zijn dat Weber vice-voorzitter van de Europese Commissie wordt. De EVP-fractie, waar ook Merkels CDU bij hoort, reageerde met gemor op haar voorstel en ook in de CDU/CSU is niet iedereen bereid om de aanspraak van Manfred Weber op de post van commissievoorzitter te laten vallen.
Frankrijk wil de christen-democraat Weber niet op de stoel van de voorzitter hebben. En de Visegrad-landen Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije, gaan niet akkoord met Timmermans op die plek. Duitse media zijn door de bank genomen enthousiast over Timmermans; niemand lijkt te twijfelen aan de geschiktheid van de 'charmante diplomaat die perfect Duits spreekt'.
Bemiddelaar tijdens deze onderhandelingen is voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk. Hij spreekt de regeringsleiders een-op-een en zoekt naar mogelijke openingen. Komen de regeringsleiders er ook dinsdag niet uit, dan zou er nog op 15 juli een extra top kunnen worden belegd. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung
Lees meer over 'Duitsland en Europa':
Haperende Frans-Duitse motor probleem voor EU
Frankrijk moet een beetje Duitser worden en Duitsland een beetje Franser, betoogt econoom Carsten Brzeski.
Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering
Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.
Duitsland en de Europese verkiezingen 2024
Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.
Podcast: De Duitse rol in Europa
Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.
Reacties
Geen reacties aanwezig