Duitslandweb logo Duitslandweb

Sido

Achtergrond - 10 juli 2012

De rapper Sido komt uit Berlijn en groeit op in de probleemwijk het Märkische Viertel. Sido is de afkorting van Super Intelligentes Drogen-Opfer, maar tot op de dag van vandaag is niet zeker hoe Sido echt heet.

Het liefst wil Sido zo mysterieus mogelijk zijn. Zo langzamerhand wordt er toch steeds meer over hem bekend. De pers is er inmiddels achter dat hij eigenlijk Paul Würdig heet en Siegmund Gold alleen zijn (tweede) artiestennaam is. Onduidelijk is ook wanneer Sido werd geboren, want er gaan allerlei data rond. De datum die het meest voorkomt is 30 november 1980. Ook is onzeker wat voor diploma Sido heeft. Sommigen beweren dat hij het vwo heeft afgemaakt. Sido zou dit echter verzwijgen om zijn gettoachtige imago in stand te houden.

Sinds 1997 is hij in de muziekbusiness actief en publiceert in het begin bij het hiphop-undergroundlabel Royal Bunker een aantal tracks met rapper-collega Tight onder de duo-naam Royal TS. Ook maakt hij deel uit van de rap-crew  Die Sekte, die later alleen nog bestaat uit het duo Sido en B-Tight en zich dan Alles ist die Sekte (A.i.d.S.) noemt. Solo wordt Sido vooral ook bekend doordat hij in opspraak raakt als hij in 2003 twee tracks releast die beiden bij de BPjM (nationale keuringsinstantie voor jeugdbedreigende media) ter keuring worden voorgelegd. De raps zouden te vrouwonvriendelijk, pornografisch en gewelddadig zijn. In 2004 ontvangt Sido de mediaprijs Comet voor Newcomer National.Style

Sido’s muziek kenmerkt zich door bijzonder provocerende lyrics en een agressieve toon. Tot februari 2005 probeert Sido bij de optredens zijn identiteit geheim te houden door zijn gezicht achter een zilveren doodshoofdmasker te verbergen. Het masker wordt zo tot Sido’s handelsmerk. Bij de voorronde voor het Eurovisie Songfestival in februari 2005 neemt hij tijdens zijn performance van de track 'Mama ist stolz’ voor het eerst zijn masker af. Dit optreden is tot dan toe het hoogtepunt in Sido’s carrière. Sido werd ook bekend door zijn schandalen. Sommigen beweren zelfs dat Sido geen schandalen hééft, maar dat Sido een schandaal ís. Vooral zijn inhoudelijk en taaltechnisch vaak obscene teksten zijn oorzaak van irritatie. De fans zien hierin echter vooral satire. In 2004 raakt Sido in opspraak door een gevecht met rapper-collega Azad tijdens de MTV HipHop Open.

Records

Sido releast  pas in april 2004 zijn eerste soloalbum met de titel ‘Maske’. Zowel de drie kort achter elkaar gepubliceerde singles als het album bereiken de top 10 van de charts. Eind 2006 is zijn tweede soloalbum 'Ich' op de markt gebracht, gevolgd door 'Eine Hand wäscht die Andere' in 2007 en 'ich & meine Maske' in 2008. In october 2009 verschijnt zijn vierde album met de titel ‘Aggro Berlin’. Voor het eerst maakt Sido in dit album zijn Oost-Duitse herkomst openbaar en vertelt hij over zijn kinderjaren in de DDR en later in West-Berlijn.

Discografie

1998: ‘Wissen Flow Talent’ (Royal TS)
1999: ‘Sintflows’ (die Sekte)
2000: ‘Back in Dissniss’ (die Sekte)
2001: ‘Das Mic und Ich’ (A.i.d.S.)
2002: ‘Album Nr.3’ (A.i.d.S.)
2003: ‘Garnich so Schlimm’ (A.i.d.S.)
2004: ‘Maske'
2005 'Aggro Berlin Ansage Nr. 5'
2006: 'Maskex'
2006: 'Ich'
2007: 'Eine Hand Wäscht Die Andere
2008: 'Ich & meine Maske'
2009: 'Aggro Berlin'
2010: ‘MTV Unplugged Live aus’m MV’ 

Tags: taal

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Rechters: Euthanasiewet in strijd met grondwet

Rechters: Euthanasiewet in strijd met grondwet

Mensen hebben het recht zelf te bepalen wanneer ze sterven, heeft de hoogste Duitse rechtbank bepaald.

Lees meer

Vragen na terreuraanslag Hanau

Vragen na terreuraanslag Hanau

De aanslag in Hanau is de 3e extreem-rechtse terreurdaad in Duitsland in korte tijd. Wat is er aan de hand?

Lees meer

De Kerst-moslim

De Kerst-moslim

Kerst heeft in Duitsland de potentie net zo beladen te worden als Sinterklaas in Nederland, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Klimaatprotest, bezorgdheid over extreem-rechts, 30 Jahre Mauerfall: een terugblik op Duitsland in 2019.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger