Duitslandweb logo Duitslandweb

'Nederland zal profiteren van Duitse investeringen'
Panel economie

Achtergrond - 27 september 2009

Onder een nieuwe CDU-FDP-regering zullen de verhoudingen tussen werkgevers en werknemers meer onder druk komen te staan, aldus het panel economische experts op de Haagse 'Wahlparty'. "Daar gaat Nederland wel last van krijgen." Tegelijkertijd profiteert ons land van een oplevende Duitse export.

Hans Smits

Hans Smits, bestuursvoorzitter Port of Rotterdam, verwacht meer investeringen van de nieuwe regering in vaar- en snelwegen. "Dat is goed voor de Rotterdamse haven. Voor Duitsland zijn de havens van Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen belangrijk."

De Rotterdamse haven heeft haar concurrentiepositie de afgelopen jaren weten te verbeteren, zegt Smits. "Dat gaat vooral ten koste van de Hamburgse haven. Die moet zich nu beraden op welke prioriteiten ze wil stellen."

Smits verwacht dat onder de nieuwe zwart-gele regering meer privatiseringsprojecten plaatsvinden. "De Duitse spoorwegen bijvoorbeeld. Daar zal meer worden geprivatiseerd. Dat maakt de spoorwegen efficiënter en dat hebben wij nodig. De haven van Rotterdam bereikt Oost-Europa via Duitsland."

Monika Milz

Monika Milz, directeur communicatie bij de Rabobank en bestuurslid Nederlands-Duitse Handelskamer, verwacht dat met de nieuwe coalitie de verhoudingen tussen werkgevers en werknemers in Duitsland meer onder druk komen te staan. "Daar gaat Nederland dan wel last van krijgen."

De nieuwe Duitse regering zal worden beoordeeld op de impact die ze heeft op de werkgelegenheid. "We kunnen nu nog niet zeggen hoe het pakket van besparingen en investeringen van zwart-geel eruit gaat zien. Minister van Economische Zaken Zu Guttenberg (CSU) is geen voorstander van het verhogen van de staatsschuld. Toch zal de nieuwe regering moeten investeren." Milz voorziet dat de nieuwe regering op sommige terreinen de belastingen zal gaan verhogen. "Maar dat hoor je nu natuurlijk niemand zeggen."

De Duitse exportcijfers zijn de afgelopen maanden gestegen, zegt Milz. "Dat komt mede dankzij een opleving in Azië. Daar heeft Nederland baat bij, want wij zijn belangrijke toeleveranciers voor de Duitse industrie."

Axel Hagedorn

Axel Hagedorn, voorzitter Duits-Nederlandse Advocatenvereniging, zegt dat de nieuwe Duitse regering duidelijk moet zijn over haar investeringsplannen. "Dan neemt de export toe en daarmee ook de handel tussen Nederland en Duitsland."

Volgens Hagedorn wil de huidige populaire minister van Economische Zaken, Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU), wel investeren. "Daarmee neemt de werkloosheid af en stijgt de export weer. Daarmee kan Duitsland dan zijn staatsschuld aflossen."

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger