Duitse muziekmarkt eindelijk groter dan Britse
Berlin Music Week: Feestje van de muziekindustrie
Achtergrond - 7 september 2011
De Duitse muziekmarkt doet het beter dan die in andere westerse landen. Waar wereldwijd muziek steeds meer online wordt aangeboden, hebben Duitse platenbazen de afgelopen jaren manieren gevonden om de verkoop van cd’s op peil te houden. De Duitse muziekmarkt is inmiddels groter dan de Britse.
Producers, artiesten, platenbazen en het voetvolk van de muziekindustrie verzamelen zich vanaf vandaag in Berlijn voor de vijf dagen-durende Berlin Music Week. Tot 11 september staat de Duitse hoofdstad in het teken van verschillende muziekbeurzen en meer dan 300 live-optredens. Het is de tweede keer dat de Music Week plaatsvindt. De Berlin Music Week fungeert als paraplu voor allerlei evenementen, met als belangrijkste de vakbeurs Popkomm en het Berlin Festival. De eerste editie in 2010 trok 15 duizend bezoekers.
De Duitse muziekindustrie vormt op dit moment internationaal een positieve uitzondering. Niet dat het er goed gaat, maar het gaat er minder slecht dan elders. Volgens het Amerikaanse weekblad The Economist is in de afgelopen zes jaar de verkoop van cd’s in Duitsland minder sterk gedaald dan in bijvoorbeeld Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten. Het toonaangevende tijdschrift baseert zich op cijfers van de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI).
De Britse muziekmarkt was altijd verreweg de grootste van Europa. Frankrijk en Duitsland streden altijd om de tweede plaats. Maar in de jongste IFPI-cijfers prijkt Duitsland boven aan de lijst. Bovendien hebben de Duitsers de Britten momenteel afgelost als derde grootste muziekmarkt van de wereld, zo stelt het Amerikaanse muziekmagazine Billboard. Een belangrijke reden hiervoor is dat 81 procent van alle verkochte muziek in Duitsland nog uit cd’s bestaat.
Verzamelmentaliteit
Dat Duitsers graag cd’s kopen ligt onder meer aan hun ‘verzamelmentaliteit’, citeert The Economist een woordvoerder van het Amerikaanse entertainmentbedrijf 20th Century Fox. Hoewel in Duitsland nog altijd minder muziek wordt geconsumeerd dan in Groot-Brittannië of de Verenigde Staten, zijn Duitsers wel eerder bereid om er geld aan uit te geven. Daarnaast slaan verschillende ‘deluxe-edities’ en goedkopere cd’s met kartonnen hoezen goed aan in Duitsland. Ook de strikte Duitse wetgeving omtrent het online-muziekaanbod speelt een belangrijke rol. Bovendien hebben Duitsers meer geld te besteden aan muziek, omdat ze vergeleken met andere landen minder geld uitgeven aan betaaltelevisie.
Billboard verwacht overigens wel dat het online-aanbod zich ook in Duitsland de komende jaren verder uitbreidt, waardoor de omvang van de Duitse muziekindustrie weer zal afnemen.
Reacties
Geen reacties aanwezig