De top
Aanbeden door de Duitsers

Achtergrond - 1 februari 2006

Herbert Grönemeyer

In 1999 verlegt ze haar grenzen en werkt samen met de Engelse band Faithless, bekend van 'Insomnia', 'God is a DJ' en 'We come one'. Zij rapt in het Duits een stukje mee op het nummer 'Bring my family back'. De kleine bijdrage gaat aan de Duitsers toch niet voorbij en wederom is er een hit. In hetzelfde jaar komt haar tweede album uit. Het heet 'Aus der Sicht und mit den Worten von...' en komt van niets binnen op nummer één. Maar critici heeft Sabrina Setlur altijd gehad en zal ze ook blijven houden. Meestal wordt er geklaagd over haar kwaliteiten als live-artiest. Dat voorkomt echter niet dat ze ook een Echo in de wacht sleept. In 2000 krijgt ze hem, omdat ze tot 'Beste Nationale Künstlerin' verkozen is. Ondertussen probeert ze het ook op het witte doek; ze heeft een bijrol naast Franka Potente in de film 'Anatomie'.

Begin 2003 kwam haar langverwachte vierde album uit: 'SABS'. Zelf zei ze er het volgende over in een song: "Euer Warten hat ein Ende, ich weiss ihr seid bereit. Klatscht in eure Hände, denn S ist wie S bleibt." 

Xavier Naidoo

Xavier Naidoo (spreek uit als Ksevi'jer Naidoe) is sinds zijn doorbraak in 1997 niet meer weg te denken uit de cd-verzameling van de gemiddelde Duitser. Zijn muziek laat zich het beste met de term 'soul' samenvatten, maar dan over het algemeen wel in het Duits. Hij heeft een hele warme stem, die de meisjes- en vrouwenharten niet onberoerd laat. Daarnaast ziet hij er ook gewoon hartstikke goed uit - dat vinden de meeste Duitse vrouwen in elk geval. Wat hem van de gemiddelde zoetgevooisde soulzanger onderscheidt, zijn zijn teksten. Het zijn eigenlijk meer gedichten. Dit is het eerste couplet uit de titelsong van zijn debuutalbum 'Nicht von dieser Welt' uit 1998:
So viele Nächte lag ich wach
Meine Augen rot vom weinen schwach
Den Kelch mit Tränen aufgefüllt
Meine Wunden ins Leintuch eingehüllt
Was soll ich suchen das mich stützt
Wo ist der Mensch der mich beschützt

Voor Xavier, die uit Mannheim komt, echt bekend wordt bij de oosterburen, zit hij in de band Söhne Mannheims, die hij ook heeft opgericht. In 1997 wordt Xavier ontdekt door Sabrina Setlur, een andere grootheid, namelijk Duitslands beste (vrouwelijke) rapper (en heel even de vriendin van Boris Becker). Hij verzorgt de backing vocals voor haar hit 'Frei sein'. Even later volgt het eerste soloalbum, 'Nicht von dieser Welt', dat maar liefst één miljoen keer over de toonbank ging. Dat is, zoals je begrijpt, enorm veel voor alleen het Duitse taalgebied. De tournee datzelfde jaar was
binnen no time uitverkocht. Sinds die tijd wordt hij ook steevast onderscheiden met alle grote prijzen, zoals de Duitse Echo, maar ook de MTV Musicaward. Kortom, Duitsland ligt aan Xaviers voeten.

Kort na zijn doorbraak pakt hij de samenwerking met de andere leden van Söhne Mannheims weer op, met groot succes. Onder die naam heeft Xavier ook een paar hits, zoals 'Wir haben euch noch nichts getan', dat de jonge generatie in Duitsland wat moed inspreekt voor de toekomst. Bovendien heeft Xavier Naidoo in die vijf jaar dat hij echt aan de top staat, met ontelbaar veel mensen samengewerkt. Hij geeft de voorkeur aan mensen, die niet zo bekend zijn, maar die hij heel goed vindt, bijvoorbeeld de volstrekt onbekende rapper RZA.

Zijn album 'Zwischenspiel' kwam uit na een radiostilte van anderhalf jaar. Naidoo droeg het werk op aan God. Het album " thematisiert mein Verhältnis zu Gott", aldus Xavier. Zijn nieuwe relisoul sloeg niet bij iedereen goed aan, de Duitse zanger heeft de kritiek gekregen een soort eigentijdse reizende predikant te zijn. Deze reacties hebben Naidoo echter niet afgeschrokken. In 2005 kwam hij opnieuw met een album dat een hier en daar een religieuze boodschap heeft: 'Telegramm für X'. Voornamelijk lovende reacties vielen hem ten deel - "een schitterende tip voor de twijfelende kerstshopper", schreef een recencent. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger