Hitlisten
What's hot in Germany

Achtergrond - 1 februari 2006

Populaire artiesten en bands 

Duitsland heeft wel wat met bands uit Scandinavië. Outlandish, HIM,... ABBA, ze kunnen op een trouwe schare Duitse fans rekenen. Wekenlang stond de Finse band The Rasmus (van onze eigen Erasmus wellicht?) met het nummer 'In the Shadows' hoog in de hitlijsten. Ze werden van nummer één verdreven door een stel oldies, namelijk de band Pur en daarna door DJ Ötzi. In Nederland timmeren ze ook aan de weg.

Dan zijn er natuurlijk nog de Duitse rappers, die er naar Amerikaans voorbeeld wel in geslaagd zijn een 'vette beat' in hun nummers te krijgen. DJ Tomekk is op het moment één van de bekendste rappers. Eigenlijk heet hij Tomasz Kuklicz en komt hij uit Berlijn, maar nu rijdt hij in dure auto's door Hollywood. Hij heeft met Lil'Kim samengewerkt en met tal van andere internationale artiesten onder andere in één van zijn grootste hits '1,2,3…Rhymes Galore' van een paar jaar geleden. Meer over duitse rappers vind je in het dossier 'Check mich aus!'

Succes gegarandeerd!

Ook in Duitsland zijn er mensen die altijd, hoe dan ook, wat er ook gebeurt, of het vriest of dooit, in de hitlijsten staan. Bij onze buren zijn dat onder andere DJ Ötzi en DJ Bobo. In 2003 wist DJ Bobo, in opdracht van Coca Cola, zelfs een hit te scoren met Duitstalige versie van 'Chihuahua'.

DJ Ötzi is van hetzelfde laken een pak. Eén enorme hit - we kennen hem nog wel ('Ich bin so schön, ich bin so toll, ich bin der Anton aus Tirol') - gaf hem het recht om sindsdien op een vrij makkelijke manier andermans hits te coveren. De afgelopen jaren nam hij 'Pizza Hut-Kentucky Fried Chicken' en 'Hey Baby' onder handen en kwam daarmee boven in de hitlijsten. Met zijn onafscheidelijke mutsje, dat waarschijnlijk bedoeld is om zijn kaalheid te maskeren, staat hij avond aan avond in après skitenten te brullen alsof z'n leven ervan afhangt. Ga zo door, Ötzi.

Ook de deelnemers van 'Deutschland sucht den Superstar' (DSDS), de Duitse variant van Idols, zijn niet meer uit de hitlijsten weg te denken. Alexander, de eerste winnaar, laat eigenlijk nog het minst van zich horen. Z'n collega's haalden stuk voor stuk de top tien: Vanessa, Gracia en zelfs Daniël, waarvan iedereen meteen had vastgesteld dat hij niet kan zingen, hijzelf incluis, maar die toch door zijn onmiskenbare charisma - hoe je het ook wendt of keert, hij heeft wat - een enorme schare fans heeft verzameld. Nog meer succes boekt Elli Erl, de winnares van de tweede serie, ze stond negen weken op één met haar eerste single. Ook DSDS-3 levert verschillende top-tien noteringen op. Inmiddels staat de vierde ronde op het punt te beginnen en voor de tweede keer ligt de presentatie in handen van onze eigen Tooske.  Maar degene die er het meest aan verdient is wellicht de Duitse versie van onze Henk-Jan Smits, Dieter Bohlen. Over deze man zijn hele bibliotheken te schrijven. Hij heeft een bepaalde gave om altijd in het, zij het iets luchtigere, nieuws terecht te komen. Hij staat garant voor de meest maffe en vrouwonvriendelijke uitspraken, maar bovenal produceert hij momenteel alle DSDS'ers, wat hem weer een aardig zakcentje oplevert. Nee, van Dieter Bohlen is de mensheid nog lang niet af. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger