Jongerenbeleid van de overheid
Grote verwachtingen

Achtergrond - 1 februari 2006

Maatschappelijke betrokkenheid

Het blijkt dat de Duitse jongeren, niet echt warmlopen voor de politiek (zie 'Politiek engagement'). Dat trekt de regering zich bijzonder aan, zij vindt dan ook dat er alles aan gedaan moet worden de jeugd democratische waarden bij te brengen, mochten ze die nog niet hebben. Anders komt de democratie misschien in gevaar, is de gedachte. Daarom moeten kinderen en jongeren betrokken worden bij de samenleving en de politiek. Ze moeten in de gelegenheid krijgen op een democratische en sociaal verantwoordelijke manier hun interesses te ontplooien. Politiek onderwijs moet ervoor zorgen dat jongeren meer kennis krijgen over de maatschappij en de overheid, Europese en internationale politiek en de belangrijke ontwikkelingen in de cultuur, economie, techniek en wetenschap. Daardoor leren jongeren zaken die het openbare leven bezighouden, te beoordelen. De eigen rechten, maar ook plichten moeten meer benadrukt worden.

De regering vindt het van het grootste belang dat kinderen en jongeren zich op een fantasievolle manier met kunst en cultuur kunnen bezighouden. Culturele vorming moet bereiken dat jongeren een bepaald waarnemingsvermogen ontwikkelen om mee te kunnen praten over ingewikkelde sociale ontwikkelingen. Dit alles moet ervoor zorgen dat de jongeren uitgroeien tot een actieve en verantwoordelijke leden van de maatschappij.

Ook sport is van belang. Sport draagt zowel bij tot de lichamelijke als de geestelijke ontwikkeling van jongeren. Als je op een sport zit, leer je ook andere mensen kennen en dat is weer goed voor je sociale leven.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger