Duitslandweb logo Duitslandweb

Politici debatteren over racisme in Duitsland

Kort nieuws - 11 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Naar aanleiding van de dood van George Floyd, een zwarte Amerikaan die door geweld van een witte politieman om het leven kwam, wordt in Duitsland ook gedebatteerd over racisme bij de politie. Daarnaast willen verschillende politici dat het begrip 'ras' uit de grondwet wordt gehaald.

SPD-voorzitter Saskia Esken pleitte er afgelopen weekend voor het "latente racisme" bij veiligheidsdiensten aan te pakken. Ze wil een onafhankelijk meldpunt voor mensen die met politiegeweld te maken hebben, zei ze. Dat voorstel kreeg steun van oppositiepartijen Die Linke en Die Grünen, maar vanuit de CDU/CSU, de FDP, de AfD en haar eigen SPD kwam kritiek. Ze moet de politie niet als geheel veroordelen, luidt het verwijt. Er zijn weinig veroordelingen voor racisme bij de politie, maar wel klachten van mensen die met politiegeweld te maken hebben gehad, schrijft der Tagesspiegel. Het ontbreekt aan neutrale en betrouwbare cijfers, aldus de krant. Lees meer bij Tagesspiegel.de

Bündnis 90/Die Grünen heeft voorgesteld het begrip 'ras' uit de grondwet te halen en daar stemmen politici van andere partijen, onder meer Die Linke, de FDP en de SPD, mee in. Het "verouderde begrip" heeft niets in grondwetsartikel 3 - over gelijkheid - te zoeken, vinden zij. Minister Seehofer van Binnenlandse Zaken staat open voor een discussie hierover, liet hij weten, maar vindt bestrijding van racisme in de praktijk belangrijker. Het ministerie van Justitie is sceptisch over het voorstel. Lees meer bij tagesspiegel.de

Reacties

Rudolf Ferdinand Pfaff - 30 juni 2020 15:30

Het is onmogelijk om in Berlijn in de wijk Prenzlauer berg als Aziaat een nichtentent binnen te komen. Het is alleen toegankelijk voor leden. je moet dus lid worden.
Maar... mijn Nederlandse vriend mag er zo in en als wij samen zijn mogen wij er ook in. Alleen kom ik er niet in, want dan is er die avond een besloten Geselschaft.
dus discriminatie ja.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger