Politici debatteren over racisme in Duitsland
Kort nieuws - 11 juni 2020 - Auteur: Redactie DuitslandwebNaar aanleiding van de dood van George Floyd, een zwarte Amerikaan die door geweld van een witte politieman om het leven kwam, wordt in Duitsland ook gedebatteerd over racisme bij de politie. Daarnaast willen verschillende politici dat het begrip 'ras' uit de grondwet wordt gehaald.
SPD-voorzitter Saskia Esken pleitte er afgelopen weekend voor het "latente racisme" bij veiligheidsdiensten aan te pakken. Ze wil een onafhankelijk meldpunt voor mensen die met politiegeweld te maken hebben, zei ze. Dat voorstel kreeg steun van oppositiepartijen Die Linke en Die Grünen, maar vanuit de CDU/CSU, de FDP, de AfD en haar eigen SPD kwam kritiek. Ze moet de politie niet als geheel veroordelen, luidt het verwijt. Er zijn weinig veroordelingen voor racisme bij de politie, maar wel klachten van mensen die met politiegeweld te maken hebben gehad, schrijft der Tagesspiegel. Het ontbreekt aan neutrale en betrouwbare cijfers, aldus de krant. Lees meer bij Tagesspiegel.de
Bündnis 90/Die Grünen heeft voorgesteld het begrip 'ras' uit de grondwet te halen en daar stemmen politici van andere partijen, onder meer Die Linke, de FDP en de SPD, mee in. Het "verouderde begrip" heeft niets in grondwetsartikel 3 - over gelijkheid - te zoeken, vinden zij. Minister Seehofer van Binnenlandse Zaken staat open voor een discussie hierover, liet hij weten, maar vindt bestrijding van racisme in de praktijk belangrijker. Het ministerie van Justitie is sceptisch over het voorstel. Lees meer bij tagesspiegel.de
Lees meer over 'Politiek':
Die Linke vecht voor laatste kans
Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
Reacties
Het is onmogelijk om in Berlijn in de wijk Prenzlauer berg als Aziaat een nichtentent binnen te komen. Het is alleen toegankelijk voor leden. je moet dus lid worden.
Maar... mijn Nederlandse vriend mag er zo in en als wij samen zijn mogen wij er ook in. Alleen kom ik er niet in, want dan is er die avond een besloten Geselschaft.
dus discriminatie ja.