Bündnis 90/Die Grünen

Achtergrond - 1 november 2005

Bündnis 90/DieGrünen is ontstaan in 1990 door het samengaan van Die Grünen, een partij die voortkwam uit de buitenparlementaire, West-Duitse oppositie van de late jaren '60, met een voormalige burgerrechtenbeweging uit de DDR. De partij hecht van oudsher veel waarde aan postmateriële thema’s als milieu en burgerrechten.

De huidige regeringsdeelname met de SPD (sinds 1998) is de eerste in het bestaan van de partij. De interne verhoudingen worden sindsdien gekenmerkt door spanning tussen de oorspronkelijke idealen enerzijds (pacifisme, een schoner milieu) en de harde eisen van de parlementaire machtspolitiek anderzijds. De achterban van Bündnis 90/Die Grünen bestaat voor een belangrijk deel uit babyboomers (de vermaarde ‘generatie ’68’) en hoogopgeleide jongeren in West-Duitse steden. Momenteel bezet de partij 55 zetels (8,6 procent).

Wisseling van de wacht

Voor Bündnis 90/Die Grünen staan de verkiezingen in het teken van de wisseling van de wacht, zo luidt een veelgehoorde opvatting. De partij heeft de afgelopen jaren dan ook op een afgebakend aantal punten haar stempel kunnen drukken zoals de invoering van milieubelasting op brandstof, het statiegeld op flessen en een principeakkoord over stopzetting van kernenergiegebruik.

Van alle partijen heeft Bündnis 90/Die Grünen de achterban die relatief het meest tevreden is over het door hun partij gevoerde beleid. De vraag is echter of de partij zich zal weten te handhaven nu partner SPD meer haar eigen koers gaat varen en – wellicht belangrijker – het boegbeeld van de partij, minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer, aan populariteit verliest.

Fischer is aangeslagen door bekendmakingen over zijn betrokkenheid bij de zogeheten Visa-affaire, een politiek schandaal omtrent illegaal verspreide Duitse visa in de Oekraïne, enkele jaren geleden. Menigeen betwijfelt of Bündnis 90/Die Grünen een aftocht van Fischer, en andere ‘68-ers als de ministers Trittin (Milieu) en Künast (Consumentenzaken), kunnen opvangen. Daar staat tegenover dat de partij vanuit de oppositiebanken weer haar oude, vertrouwde rol van protestpartij kan spelen.

Verkiezingsprogramma

Het zwaartepunt van het verkiezingsprogramma, waartoe de partij op zondag 10 juli besloot, ligt voor het eerst bij economie, werkgelegenheid en sociale zaken. Bündnis 90/Die Grünen pleit voor een extra belasting op topinkomens, waarmee ontlasting voor de sociaal zwakkeren mogelijk moet worden gemaakt. Daarnaast wil ze het minimumloon voor alle branchen invoeren, het Arbeitslosengeld II verhogen en de Hartz-wetten verbeteren. Ook wil de partij een basisverzekering voor iedereen invoeren.

Met de recente aanslagen in Londen in het achterhoofd, sprak Bündnis 90/Die Grünen zich uit tegen overhaaste verscherping van de veiligheidsmaatregelen. De partij wil een 'bewakingsstaat' voorkomen en hoedt daarom voor het koppelen van gegevens van burgers door politie en de geheime diensten. Antidiscriminatiewetgeving en de hervorming van het federale stelsel blijven doelen. Migranten moeten beter worden geïntegreerd.

Op buitenlandpolitiek terrein streeft Bündnis 90/Die Grünen een permanente zetel voor Duitsland in de VN-Veiligheidsraad na.

Peilingen

In de peilingen staat de partij op 8 tot 9 procent, ongeveer evenveel als zij bij de vorige verkiezingen haalde. Voor regeringsdeelname is zij aangewezen op de SPD. Een coalitie met de CDU/CSU lijkt uitgesloten.

Lees meer over de achtergrond van Bündnis 90/Die Grünen in het naslagwerk

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger