De West-Duitser wikt, de Oost-Duitser beschikt
Oosten geeft de doorslag in verkiezingen

Achtergrond - 1 november 2005

Er heerst weer verkiezingskoorts bij onze oosterburen en evenals in 1998 en 2002 zullen de Oost-Duitsers ook nu weer de doorslag geven. Natuurlijk beschouwen de West-Duitsers zich als de echte Bundesrepublikaner. Al sinds 1949 verdedigen zij de democratie tussen Elbe en Rijn, maar wanneer het op verkiezingen aankomt dan hebben de Oost-Duitsers het laatste woord.

Kortom het draait op 18 september op een grote coalitie uit. Rooms-rood heette dat vroeger. Is een grote coalitie dan slecht voor Duitsland? De vorige regeerde van 1966 tot en met 1969 en creëerde een grote buitenparlementaire oppositie. Stoiber waarschuwt daar logischerwijs voor, want in een grote coalitie neemt het soortelijke gewicht van de conservatieven af.

Het voordeel van een grote coalitie is dat Duitsland eindelijk een regering krijgt die kan gaan regeren. Met een riante meerderheid in de Bondsdag en de Bondsraad kan wetgeving eindelijk eens vlot worden aangenomen. Wat in elk ander land met zoveel werklozen, en zoveel staatsschuld, en zoveel achterstallig onderhoud al lang was gebeurd: een samenwerking van de twee grootste partijen zal nu door het optreden van Lafontaine noodgedwongen gerealiseerd worden. En zo zal Oskar toch nog de geschiedenis in gaan als de man die Duitsland heeft gered. Leve Oskar!

Willem Melching is historicus aan de Universiteit van Amsterdam. Eind 2004 verscheen zijn boek 'Van het socialisme en de dingen die voorbij gaan. Een Geschiedenis van de DDR'.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger