Vriendenkring

Achtergrond - 1 december 2005

Om een indruk te krijgen van de sociale contacten werden de jongeren gevraagd maximaal zeven vrienden te noemen en daarbij het land waar zij of hun ouders oorspronkelijk vandaan komen.

In figuur 2.6 is te zien dat Turkse en andere allochtone jongeren vrienden hebben met dezelfde culturele achtergrond als zijzelf. Onder Turkse jongeren in Nederland bestaat de vriendenkring voor ruim 50 procent uit andere Turkse jongeren, ongeveer 13 procent van hun vrienden is van Nederlandse afkomst. In Duitsland is die verdeling voor Turkse jongeren eenzijdiger. Bijna 75 procent van de vrienden is ook van Turkse afkomst, en nog geen 8 procent is van Duitse afkomst.

Figuur 2.6 Structuur van de vriendenkring van Turkse en andere allochtone jongeren uit Nederland en Duitsland, afgemeten aan de herkomst van de vrienden.

Andere allochtone jongeren hebben voor ongeveer 40 procent vrienden van dezelfde afkomst, een aanzienlijk kleiner deel van de vriendenkring dan bij Turkse jongeren. Het is evenwel niet zo dat andere allochtone jongeren vaker omgaan met autochtone jongeren dan hun Turkse leeftijdgenoten. Voor andere allochtone jongeren geldt dat tussen de 13 a 18 procent van hun vrienden van Nederlandse of Duitse afkomst is.

Met name Duitse Turken hebben een 'Turkse' vriendenkring omdat er in het deel van Berlijn waar ze wonen veel Turken wonen en vrienden van dezelfde afkomst dan snel gemaakt zijn. Maar ook in Nederlandse steden, waar Turken een minder prominent vertegenwoordigde minderheidsgroep zijn, zoeken Turkse jongeren elkaar meer op dan andere allochtone jongeren. De autochtone jongeren die in een zelfde multi-etnische omgeving opgroeien hebben overigens ook in meerderheid autochtone vrienden, in Nederland is dat zelfs 60 procent.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger