Europese thema's

Achtergrond - 1 december 2005

Figuur 5.7 Wat betekent de Europese Unie voor jongeren persoonlijk. Weergegeven is het percentage jongeren dat zegt een 'vrij sterke' tot een 'hele sterke' betekenis toe te kennen aan een bepaald thema.Nog altijd wordt Europese samenwerking gesteund vanuit het idee dat het een garantie biedt voor duurzame vrede in Europa, voor jongeren in Nederland en Duitsland is dat niet anders blijkt uit de samenstelling van de top drie (van in totaal 10 thema's) in figuur 5.7. Ook de vrijheid van reizen, wonen, werken en studeren wordt door veel jongeren in hun top drie opgenomen.

Als grote trofee wordt vaak de duurzame vrede en stabiliteit genoemd die de Europese samenwerking heeft gebracht na de Tweede Wereldoorlog en het verdwijnen van de rivaliteit tussen Frankrijk en Duitsland. Ook het openbreken van economische barrières voor het stimuleren van economische groei heeft altijd op veel steun kunnen rekenen. Zijn dit ook voor jongeren aansprekende Europese thema's? Waarmee associeren jongeren Europese samenwerking? Welke thema's betekenen veel voor hen als het gaat om Europese samenwerking?

Wel zie je duidelijk een verschil tussen Nederland en Duitsland als het gaat om andere thema's dan vrijheid en veiligheid. De jongeren in Duitsland noemen allemaal een 'politiek' thema in hun top-3, namelijk dat Europese samenwerking ervoor kan zorgen dat Europa 'meer zeggenschap' heeft in de wereld. In Nederland komt dat bij geen van de jongeren in de top-3 voor.
Nederlandse jongeren noemen juist allemaal een economisch aspect van Europese samenwerking, namelijk dat ze groei en ontwikkeling zal stimuleren. In Duitsland wordt dit economische aspect alleen door Turkse jongeren ook hoog op hun lijst geplaatst, maar in een negatieve variant. Bijna de helft van hen meent dat Europese samenwerking op dit gebied alleen maar zal leiden tot meer werkloosheid.

Bekijk hier de figuur die toont welke betekenis jongeren aan andere thema's toekennen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger