Duitslandweb logo Duitslandweb

Onderzoek: Aanslag Oktoberfest 1980 was extreem-rechtse terreur

Kort nieuws - 8 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het was een van de zwaarste Duitse naoorlogse terreurdaden: de aanslag op het Oktoberfest in München in 1980. Er vielen dertien doden en meer dan 200 mensen raakten gewond. Lang werd de aanslag als niet-politiek gemotiveerd beschouwd. Maar na nieuw onderzoek geldt die alsnog als extreem-rechtse terreurdaad. 

Al snel na de aanslag concludeerde de politie dat de dader, de 21-jarige student Gundolf Köhler die zelf ook om het leven was gekomen, alleen had gehandeld. Hij was gefrustreerd omdat hij liefdesverdriet had en gezakt was voor een examen, was het oordeel. Ook toen al was duidelijk dat Köhler bij een rechts-extremistische groepering hoorde en zich met wapens bezighield. 

In 2014 werd de zaak heropend, omdat er nieuwe aanwijzingen waren dat er meerdere daders bij de aanslag betrokken zouden zijn geweest. Dat konden de onderzoekers ook nu, na het ondervragen van ruim 1000 getuigen, het controleren van 888 aanwijzingen en het napluizen van meer dan 30.000 dossierpagina's, niet bevestigen. Wel is nu definitief vastgesteld dat het om een extreem-rechtse terreurdaad ging, bevestigt een van de onderzoekers aan de Süddeutsche Zeitung. De zaak is daarmee nu definitief gesloten. 

Köhler wilde de Bondsdagverkiezingen van 1980 beïnvloeden, aldus de onderzoeker. "Hij wilde een Führerstaat naar voorbeeld van het nationaal-socialisme." De bedoeling zou zijn geweest de aanslag - in de tijd dat Duitsland leed onder de terreur van de Rote Armee Fraktion - in de schoenen te schuiven van links, wat de kansen op een rechtse regering zou vergroten. Lees meer bij Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Rechts-extremisme':

Burgers op de bres voor democratie

Burgers op de bres voor democratie

In onze nieuwe serie staan Duitsers centraal die zich hard maken voor de democratie en rechtsextremisme bestrijden.


Lees meer

Debat: Hoe om te gaan met radicaal-rechts?

Debat: Hoe om te gaan met radicaal-rechts?

Activist Thomas Laschyk en politicoloog Léonie de Jonge over de bescherming van de democratie.


Lees meer

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Hoe gevaarlijk is extreemrechts in Duitsland en welke rol speelt de AfD? Podcast van het Duitslandweb-team.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger