Voordelen en nadelen van toetreding

Achtergrond - 1 december 2005

De toetreding van Turkije tot de Europese Unie is voor politici in Europa een heet hangijzer. Is er als Turkije toetreedt nog een argument voor handen om aanvragen van landen als Marokko, Georgië en zelfs landen als Rusland of Syrië af te wijzen? Andere politici wijzen erop dat de onderhandelingen met Turkije een kans vormen voor Europa om via Turkije controle te kunnen houden over ontwikkelingen die zich in de islamitische wereld voordoen. Turkije is vanuit Europa gezien immers de toegangspoort naar het Midden-Oosten. Welke voordelen en nadelen zien de jongeren uit Nederland en Duitsland? We vroegen de jongeren voor een aantal uitspraken aan te geven of ze het er 'helemaal mee eens', 'mee eens', 'niet mee eens' of 'helemaal niet mee eens waren'.

Positieve punten en bezwaren

In figuur 6.3 valt op dat er bij alle jongeren in Nederland en Duitsland telkens twee positieve punten bovenaan prijken: Turkije zal niet anders zijn dan andere lidstaten en Turkije zou een brug kunnen vormen tussen Europa en de islamitische wereld. Als derde wordt telkens ingestemd met een nadeel van een eventuele toetreding van Turkije. Het nadeel dat autochtone jongeren zien wordt ook gezien door Turkse jongeren, namelijk dat Turkije teveel invloed zal hebben binnen de Europese Unie. Andere allochtone jongeren, en misschien verrassend genoeg niet de autochtone jongeren, zien de toetreding van Turkije als een bedreiging voor de Europese cultuur.

Tussen Nederland en Duitsland in zijn geheel lijken geen hele grote verschillen te bestaan. Overigens wordt door slechts een klein deel van de jongeren als nadeel genoemd dat Turkije niet tot de Europese Unie zou kunnen toetreden omdat het een islamitisch land is. Veel jongeren geven aan dat dit geen argument mag zijn om van toetreding af te zien.

Figuur 6.3 Welke voordelen en nadelen zien jongeren als het gaat om de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Weergegeven is de top drie van voordelen en nadelen, met telkens erachter het deel van de jongeren dat zegt het er 'mee eens' of 'helemaal mee eens' te zijn.

Belang voor Europese Turkse gemeenschap

De grootte van de Turkse gemeenschap binnen de huidige Europese Unie is te vergelijken met de gehele bevolking van een EU-land als bijvoorbeeld Ierland. De stem van de Turkse gemeenschap is evenwel niet politiek vertegenwoordigd in Europa. De Turken die in Europa wonen zijn verspreid over heel Europa en maken als burgers deel uit van de staten waarbinnen ze hun leven opgebouwd hebben. Dient de toetreding van Turkije ook de belangen van de Turkse gemeenschap in Europa, door ook hun geluid te vertegenwoordigen in Brussel?

Figuur 6.4 "Als Turkije lid is, is dat goed voor de Turken die in andere Europese landen wonen."



Tussen de 63 procent en 75 procent van alle jongeren in Nederland en Duitsland meent dat de Turkse toetreding de gemeenschap van Turken in de huidige Europese Unie ten goede zal komen. Ongeveer 25 procent van de jongeren is het echter niet eens met deze stelling.

Reacties

Jarno Scheper - 18 juli 2023 19:39

Cultureel zijn en blijven de verschillen te groot kijk zelfs naar Hongarije dat eigenlijk ook Cultureel er niet klaar voor is volgens mij .zoals politiek dat invloed heeft op de rechtstaat die niet onafhankelijk is en dan maar niet te. sprekken over homo rechten op scholen er niet over gesproken mag worden net als er reclame voor kan worden gemaakt als ziekte gezien wordt terug naar de vorige eeuw. Dus laat staan Turkije dan gaan we 2 eeuwen terug. En door de islam nee geen Eu Turkije

Reageer
Johannes Veenman - 7 juli 2022 16:35

Wanneer je zomaar mensen gevangen zet (meer dan 100.00) mensen uit hun functie zet alleen omdat ze een andere mening hebben (Gülen) dan hoor je niet bij de Europese waarden. Dan ben je een achterlijk land. In de zin van dat je achter loopt met normen en waarden.
Of verdrag van Maastricht ontbinden en opnieuw beginnen met een gedifferentieerd Europa.

Reageer
piet henken - 13 mei 2019 13:14

saai saai saai maar wel interessant

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger