Minister wil oudere werknemers beter beschermen
Von der Leyen neemt omstreden pensioenwet onder de loep

Achtergrond - 14 januari 2010

Minister van Werkgelegenheid Ursula von der Leyen (CDU) gaat de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar in Duitsland nog eens onder de loep nemen. Zij wil betere kansen op de arbeidsmarkt voor oudere werknemers. De omstreden wet werd in 2007 onder Merkel-I ingevoerd.

Minister wil oudere werknemers beter beschermen
© Afb.: dpa/picture-alliance
Ursula von der Leyen wil een betere arbeidsmarktpositie voor ouderen

Von der Leyen is er in principe niet tegen dat werknemers doorwerken tot ze 67 zijn. Dat is ook niet meer te vermijden, aldus de minister. Wel vindt ze dat oudere werknemers een eerlijke kans moeten hebben om aan het werk te blijven. “Momenteel is die kans er vaak niet”, aldus de minister.

“We hebben meer vervolgopleidingen nodig, meer aandacht voor gezondheidspreventie en meer erkenning van ervaring van oudere werknemers”, zegt Von der Leyen. Veel bedrijven weten niet wat de consequenties zijn van oudere werknemers, vindt zij. Een oudere dakdekker hoeft van de minister niet meer het dak op, maar kan bijvoorbeeld in de verkoop werken.

Clausule

De verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 wordt vanaf 2012 gefaseerd ingevoerd. Dat werd in 2007 door Merkels toenmalige regering van CDU/CSU en SPD besloten. Von der Leyens voorganger op Werkgelegenheid, Franz Müntefering (SPD), bouwde in de wet een controleclausule in, waarin is vastgelegd de positie van oudere werknemers om de vier jaar moet worden bekeken. Von der Leyen maakt nu gebruik van deze clausule voor mogelijke aanpassingen van de wet.

Over de manier waarop de verhoging van de pensioenleeftijd kan worden ingevoerd, lopen de meningen van coalitiepartijen CDU/CSU en FDP uiteen. De CDU is tegen speciale voorrechten voor fysiek zware beroepen. De FDP vindt dat wel een acceptabele maatregel.

Tegenstand

De christendemocraat Von der Leyen is veel conservatieve partijgenoten een doorn in het oog omdat zij SPD-standpunten inneemt. Als minister van Familiezaken kreeg ze in Merkel-I veel tegenstand van CSU’ers die haar gezinspolitiek te geëmancipeerd vonden. Als minister van Werkgelegenheid in Merkel-II heeft ze zich openlijk uitgesproken voor de invoering van een algemeen minimumloon – waar de CDU tegen is - en het aanpassen van de bijstandsregeling Hartz IV – ook een typisch SPD-standpunt.

De vakbonden zijn blij met het besluit van Von der Leyen. Zij voeren al jaren een verbitterde strijd tegen de pensioengrens van 67, juist vanwege de slechte positie van ouderen op de arbeidsmarkt. In Nederland werd de verhoging van de pensioenleeftijd in het najaar van 2009 ondanks heftig protest van de vakbonden ingevoerd.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger